Začína sa summit krajín BRICS. Do bloku chcú vstúpiť desiatky ďalších krajín

V juhoafrickom Johannesburgu sa v utorok začína trojdňový summit hospodárskeho zoskupenia BRICS, ktorého členmi sú Čína, Rusko, India, Brazília a JAR. Zástupcovia pätice krajín, ktoré predstavujú zhruba 40 percent svetovej populácie a štvrtinu globálnej ekonomiky, budú okrem iného rokovať o možnom rozšírení bloku. Záujem o členstvo má podľa agentúr až 40 krajín, z ktorých polovica podala oficiálnu prihlášku.

22.08.2023 06:31
BRICS, Johannesburg Foto: ,
Bannery upozorňujúce na summit BRICS v juhoafrickom Johannesburgu
debata (58)

O summite sa v predchádzajúcich týždňoch hovorilo predovšetkým kvôli možnej účasti ruského prezidenta Vladimira Putina. Na neho vydal zatykač Medzinárodný trestný súd (ICC), ktorý ho podozrieva z podielu na únosoch ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska. JAR je medzi krajinami, ktoré sa pripojili k ICC, a juhoafrický súd rozhodol, že by vláda musela Putina v prípade osobnej účasti na summite nechať zatknúť. Do Johannesburgu nakoniec namiesto neho príde osobne šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Očakáva sa, že v stredu, teda počas hlavného rokovacieho dňa summitu, zaznejú výzvy na väčšiu spoluprácu medzi štátmi skupiny BRICS a ďalšími krajinami globálneho Juhu, ktoré spája skeptický pohľad na súčasný svetový poriadok. Ten podľa nich slúži záujmom USA a ich bohatých spojencov, píše agentúra AP.

Očakáva sa, že skupina prerokuje aj svoje rozšírenie. Podľa juhoafrických predstaviteľov záujem o členstvo prejavilo približne 40 krajín z Ázie, Afriky či Latinskej Ameriky. Približne polovica z nich podala aj oficiálnu žiadosť. Zoznam štátov, ktoré sa uchádzajú o členstvo, blok nezverejnil. Svoj záujem potvrdili napríklad Irán, Venezuela, Etiópia, Alžírsko či Kuba. Podľa agentúry Reuters mnohé štáty vidia v BRICS alternatívu voči etablovaným medzinárodným organizáciám, v ktorých podľa ich názoru dominujú štáty Západu. Inak má však členstvo skôr symbolický význam, blok v minulosti často paralyzovali roztržky a odlišné názory jednotlivých členských krajín.

Skupina vznikla v roku 2009 ako štvorčlenný neformálny klub. O rok neskôr sa rozšírila o Juhoafrickú republiku a začal sa pre ňu používať súčasný názov BRICS.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #BRICS