Chýbajú autá, lode aj morálka. Ruskí vojaci musia pre nedostatok vybavenia odovzdávať svoje vozidlá

Ruské ministerstvo obrany nariaďuje vojakom, aby odovzdali vlastné vozidlá, pretože nedokáže svojim vojakom zabezpečiť prepravu, domnieva sa americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). TASR o tom informuje podľa správy spravodajskej televízie Sky News.

22.08.2023 10:19
Armáda / Konvoj / Obrnené vozidlo / Tank / Vojak / Foto:
Konvoj ruských obrnených vozidiel ide po diaľnici na Krymskom polostrove, 18. januára 2022
debata (110)

ISW cituje vojenských blogerov, podľa ktorých vozidlá v osobnom vlastníctve „miznú“ alebo sú prepravované na iné miesto. Príslušníci armády, ktorí odmietnu svoje vozidlá odovzdať, sú podľa blogerov následne pravidelne trestaní za menšie priestupky.

Blinken: Mocná ruská armáda? Je iba druhá najsilnejšia na Ukrajine
Video
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v prejave v Helsinkách povedal, že len za posledných šesť mesiacov vojny zaznamenalo Rusko 100-tisíc obetí. / Zdroj: Ministerstvo zahraničia USA

„Ruskí vojaci majú pocit, že sú ‚vo vojne‘ so svojimi veliteľmi,“ uviedol podľa ISW jeden z blogerov.

Ruskej armáde pritom nechýbajú len ľahké vozidlá. Ruským vojakom bojujúcim v Chersonskej oblasti neboli poskytnuté ani lode, uvádza ISW. Niektoré jednotky v dôsledku nedostatku munície okrem toho používajú aj zastaralé a menej presné húfnice D-20, ktoré nie sú vhodné na protibatériový boj.

Putin Čítajte aj Kremeľ trápi nízka morálka armády. Putin na front posiela hudobníkov

„Ruskí vojenskí blogeri naďalej naznačujú, že pozdĺž celého frontu chýba ruským silám vybavenie a majú nízku morálku,“ uvádza inštitút.

Zároveň sa však domnieva, že ruská armáda môže vylepšovať svoju taktiku a učiť sa z predošlých chýb. „Predlžovanie konfliktu čiastočne spôsobené oneskorením pomoci, ktorú Ukrajine poskytuje Západ, dáva ruským silám čas na zlepšenie a poučenie sa zo svojich chýb,“ myslia si analytici z ISW.

Ukrajinský vojak pri streľbe z raketometu Grad...
Ukrajinskí vojaci pripravujú rakety s letákmi,...
+4Ukrajinskí vojaci vkladajú letáky, ktoré...

Pre frontovú líniu je síce stále príznačná slabá morálka a nedostatok vybavenia, no schopnosti vojakov bez predošlej vojenskej skúsenosti sa zlepšili. ISW sa pri tomto tvrdení odvoláva opäť na vojenských blogerov, podľa ktorých vojaci v súčasnosti presnejšie než pred rokom zasahujú ciele.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #vojaci #ruská armáda #vojna na Ukrajine #ISW