V Alpách našli telesné pozostatky muža. Bol nezvestný od roku 2001

Horský vodca našiel v rakúskych Alpách telo muža, ktorý v horách pravdepodobne zahynul pri nehode v roku 2001. V utorok to uviedla miestna polícia, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

22.08.2023 17:10
alpy, rakúsko Foto: ,
Rakúske Alpy.
debata

Telo bolo nájdené v piatok na ľadovci Schlatenkees v Národnom parku Vysoké Taury v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko, ktorá hraničí s Talianskom, oznámila polícia. Telesné pozostatky horský vodca našiel v nadmorskej výške zhruba 2900 metrov a podľa polície tam zjavne boli už nejaký čas.

Horský vodca následne nález oznámil polícii v meste Lienz, ktorá telo previezla pomocou vrtuľníka. Niekoľko metrov pod telom našli záchranári batoh, v ktorom bola hotovosť, platobná karta a vodičský preukaz. Polícia na základe toho usúdila, že ide o telo Rakúšana, ktorý zahynul v roku 2001 vo veku 37 rokov. Muž mal so sebou výstroj na bežecké lyžovanie.

Na potvrdenie totožnosti muža sa vykonáva test DNA, ktorého výsledky majú byť známe o niekoľko týždňov.

ľadovec Čítajte viac Rakúske ľadovce sa topia extrémne rýchlo. Turista: Pred 20 rokmi sme vystúpili rovno na Pasterze

Nálezy pozostatkov ľudí stratených v horách pred desiatkami rokov pribúdajú s čoraz rozsiahlejším roztápaním ľadovcov, ktoré vedci pripisujú klimatickej zmene. V oblasti ľadovca Schlatenkees boli v roku 2011 objavené kosti, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou patrili miestnemu mužovi nezvestnému od roku 1957, pripomína AP.

V susednom Švajčiarsku našli horolezci v júli telesné pozostatky na ľadovci neďaleko alpského vrchu Matterhorn. Polícia neskôr na základe výsledku testu DNA oznámila, že išlo o nemeckého horolezca, ktorý bol nezvestný od roku 1986.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #úmrtie #Alpy #klimatická zmena #topenie ľadovcov