Rusi po dronovom útoku stiahli strategické bombardéry do bezpečia

Je to jeden z najponižujúcejších ústupov ruských vzdušných síl za pol druha roka vojny proti Ukrajine. Po tom, čo uplynulú sobotu po útoku bezpilotného lietadla v Novgorodskej oblasti prišla Moskva o strategický nadzvukový bombardér Tu-22M3, všetky zvyšné stroje bola nútená z leteckej základne Solcy evakuovať.

22.08.2023 18:10
collage Foto:
Satelitné zábery Planet Labs PBC zo 16. a z 21. augusta dokumentujú odsun zvyšných strategických bombardérov Tu-22M3 zo základne Solcy po sobotňajšom dronovom útoku.
debata (12)

Na základni Solcy, ktorá leží asi 670 kilometrov od ukrajinskej hranice, bolo ešte koncom minulého týždňa prinajmenšom šesť bombardérov schopných niesť jadrové zbrane. Podľa čerstvých satelitných snímok, ktoré zverejnil Joseph Dempsey, vojenský analytik Medzinárodného inštitútu strategických štúdií, z nich na domovskom letisku 40. leteckého pluku nezostal ani jeden.

Porovnávané satelitné snímky od spoločnosti Planet Labs PBC zachytávajú stav z minulej stredy a minulého pondelka. Na novom zábere vidno čiernu stopu po požiari na jednej z odstavných plôch, čo podľa Dempseyho pravdepodobne potvrdzuje stratu Tu-22M3. „Zdá sa, že zvyšné Tu-22M3 boli po útoku premiestnené,“ napísal expert na sociálnej sieti X, bývalom Twitteri.

Už v nedeľu sa na sociálnych sieťach objavili fotografie, na ktorých bol bombardér Tu-22M3 údajne pohltený plameňmi. Novinári BBC zábery horiaceho ruského lietadla podrobili analýze a dospeli k záveru, že sú dôveryhodné.

Tieto bombardéry nesú rakety, ktoré Ukrajinci nevedia zostreliť
Video
Obytný dom v meste Dnipro, v ktorom zahynuli dve desiatky ľudí, zasiahla ruská raketa Ch-22, vybavená takmer tonovou bojovou hlavicou a odpálená z ruského bombardéru Tu-22M3.

Tu-22 je nadzvukový bombardér z obdobia studenej vojny, ktorý v súčasnosti Rusko často využíva pri útokoch na ukrajinské mestá. Moderné verzie tohto lietadla lietajú rýchlosťou až 2 300 kilometrov za hodinu a môžu niesť až 24 ton výzbroje vrátane radarom navádzaných striel. Predstaviteľ ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov tvrdí, že útok na letisko sa odohral v čase prípravy strojov na bojový let. Svedčí o tom aj prítomnosť rebríka pre posádky, aj jasný výbuch, čo znamená, že lietadlo bolo natankované.

Jusov potvrdil zodpovednosť Ukrajiny aj za pondelňajší útok na ďalšiu základňu strategických bombardérov, na letisko Šajkovka v Kalužskej oblasti juhozápadne od Moskvy. Podľa Jusova išlo o sabotáž organizovanú z územia Ruska ľuďmi, ktorí plnili úlohy v koordinácii s ukrajinskou rozviedkou. „Prišli z centrálneho Ruska, tvrdo pracovali a úspešne sa vrátili,“ cituje Jusova portál Moscow Times.

Postrážia Rusko. Americké bombardéry B-2 sú znovu na nebi
Video
Americké strategické bombardéry B-2 Spirit (Duch) v nasadení na Islande. / Zdroj: US Air Force

Denník Ukrajinska pravda na svojom webe napísal, že dron, ktorý v pondelok zaútočil na Šajkovku, podľa predbežných informácií poškodil jedno lietadlo. Ruské zdroje sa pokúsili prípad bagatelizovať tvrdením, že išlo o „nepoužívaný“ stroj. Zo Šajkovky podľa Ukrajinskej pravdy vlani v júni vzlietli ruské bombardéry Tu-22M3, ktoré svojimi strelami zasiahli nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk, kde zahynuli desiatky ľudí.

Aj podľa ukrajinského portálu NV.ua útoky na ruské vojenské letiská podnikajú diverzanti koordinovaní ukrajinskými rozviedkami. Dronové útoky za posledné tri dni v Rusku zasiahli päť armádnych lietadiel," tvrdí portál. Popri zničení bombardéra Tu-22M3 boli podľa zdrojov NV.ua na letisku Solcy poškodené ešte dve lietadlá. Dve ďalšie lietadlá sa údajne podarilo poškodiť na letisku Šajkovka.

Podľa zdrojov Moscow Times sa o otázke útokov na ruské vojenské letiská hovorilo nedávno na stretnutiach prezidenta Vladimira Putina s bezpečnostnými zložkami. „Prisahali, že sa to nebude opakovať, ale nikto nemohol poskytnúť záruky," píše portál.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #drony #vojna na Ukrajine #strategický bombardér