Eurokomisár pre klímu Timmermans rezignoval, jeho robotu s Green Dealom preberie Šefčovič

Európsky komisár pre klímu Frans Timmermans (62) rezignoval a jeho agendu prevezme podpredseda únijnej exekutívy Maroš Šefčovič zo Slovenska. Vo vyhlásení to uviedla Európska komisia.

22.08.2023 18:29
Frans Timmermans Foto: ,
Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans
debata (44)

Doterajší podpredseda komisie Timmermans odchádza z Bruselu, keďže v novembrových predčasných parlamentných voľbách v Holandsku povedie spoločnú kandidátku holandskej Strany práce (PvdA) a Zelenej ľavice.

„Výkonný podpredseda Frans Timmermans dnes v nadväznosti na svoje rozhodnutie kandidovať v nadchádzajúcej kampani k parlamentným voľbám v Holandsku podal rezignáciu na funkciu člena Európskej komisie,“ uvádza sa vo vyhlásení. Podľa neho šéfka komisie Ursula von der Leyenová zverila funkciu výkonného podpredsedu Šefčovičovi, ktorý zároveň po Timmermansovi dočasne prevezme funkciu komisára pre klímu.

Timmermans bol jediným uchádzačom o miesto na čele kandidátky holandskej Strany práce (PvdA) a Zelenej ľavice. Vo skôr formálnom hlasovaní členov strán volebnej koalície získal 91,8 percenta hlasov. So spolustraníkmi sa Timmermans stretne v utorok večer, napísal server holandskej verejnoprávnej televízie NOS.

V júli Timmermans oznámil, že chce byť budúcim holandským premiérom, a uviedol, že sa bude uchádzať o post lídra ľavicovej koalície. Zelená ľavica a PvdA sa rozhodli spojiť sily v predčasných voľbách, ktoré sú naplánované na 22. novembra, a to v snahe zastaviť pokles podpory ľavicových strán. Teraz sú obe strany v opozícii.

V júli v Holandsku padla vláda, keď sa koaličné strany nedohodli na zmenách v azylovom a migračnom systéme. Odchádzajúci premiér Mark Rutte následne ohlásil, že po voľbách skončí v politike.

Timmermans, ktorý mal v únijnej exekutíve na starosti takzvaný Green Deal (únijnú Zelenú dohodu) o prechode EÚ k obnoviteľným zdrojom energií, o svojom rozhodnutí už v júli informoval von der Leyenovú.

Timmermans, ktorý hovorí okrem rodnej holandčiny aj anglicky, nemecky, francúzsky, taliansky a rusky, je považovaný za skúseného vyjednávača vďaka svojej úlohe počas medzinárodných rokovaní o klíme. Jeho odchod z únijnej politiky v Bruseli spôsobuje určité obavy, uviedol Reuters.

Prieskum IPSOS z konca júla naznačil, že koalícia PvdA a Zelenej ľavice by mohla získať 27 kresiel, čo je iba o dve menej ako vedúca konzervatívna strana VVD odchádzajúceho premiéra Rutteho.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #Frans Timmermans