Po požiaroch na Havaji hľadajú ešte štyristo ľudí, úrady zverejnili ich zoznam

Americké úrady zverejnili v noci na sobotu mená zhruba 400 ľudí, ktorí sú nezvestní po ničivých požiaroch na havajskom ostrove Maui. Úrady tak dúfajú, že sa im s pomocou verejnosti podarí ľahšie nájsť tieto osoby, píše agentúra AFP.

26.08.2023 07:55
Havaj požiar lesný škody Foto: ,
Zhorené autá stoja pred zničeným domom po lesnom požiari v meste Kula, na Havaji. Viac než sto obetí si už vyžiadali lesné požiare, ktoré sužovali havajský ostrov Maui.
debata

Počet nezvestných sa v porovnaní so začiatkom týždňa výrazne znížil. Požiare, ktoré pred zhruba dvoma týždňami vypukli na havajskom ostrove, si vyžiadali najmenej 115 životov.

„Potrebujeme vašu pomoc,“ uviedol šéf polície na ostrove Maui John Pelletier. Vyzval obyvateľov, aby kontaktovali úrady, ak na zozname nájdu meno človeka, o ktorom vie, že je v poriadku.

Zhorený strom stojí pred zničeným domom po...
Zhorené autá stoja pred zničeným domom po...
+6V meste Lahaina po požiari, Havaj.

Na začiatku týždňa polícia uviedla, že nezvestných je až 1 100 ľudí. Nie je úplne jasné, ako sa v priebehu niekoľkých dní podarilo počet nezvestných výrazne znížiť, píše AFP.

Po viac ako dvoch týždňoch od vypuknutia požiarov úrady evidujú 115 osôb, ktoré prišli v súvislosti s ohňom o život. Obávajú sa však, že bilancia ešte porastie. Veľmi prácna je podľa agentúry AFP tiež identifikácia mŕtvych. Na to sú často potrebné genetické testy, pretože oheň znetvoril telá. Zatiaľ sa tak podarilo identifikovať 46 mŕtvych.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Havaj