Putin na začiatku vojny šíril hoaxy a od Scholza žiadal: Uznajte Krym za ruský

Ruský vodca Vladimir Putin si v prvých dňoch invázie na Ukrajinu nesťažoval na západné sankcie a rozprával o konšpiračných teóriách. Vyplýva to z prepisu rozhovoru medzi nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o ich rokovaniach s Putinom, ku ktorému sa dostal novinár Stephan Lamby.

28.08.2023 20:22
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok 24. augusta 2023 stretol v Kremli v Moskve s úradujúcim guvernérom Chersonskej oblasti Vladimirom Saldom.
debata (29)

nformuje o tom portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na Európsku pravdu.

Rokovanie Scholza s Putinom sa uskutočnilo 4. marca 2022, na deviaty deň ruskej invázie na Ukrajinu. Scholz pritom v následnom rozhovore s Macronom priznal, že situácia „sa nezlepšuje“, cituje z prepisu nemecký denník Bild.

My sme tu doma! Na Kryme zaviala vlajka Ukrajiny, tvrdí rozviedka
Video

„Je tu niečo, čo ma znepokojuje viac ako rozhovory: on (Putin) sa vôbec nesťažuje na sankcie. Neviem, či ich spomenul v rozhovore s vami, ale mne sa o nich vôbec nezmienil,“ povedal Scholz Macronovi, ktorý odpovedal, že ani jemu sa „o nich nezmienil“.

Nemecký kancelár tiež poznamenal, že Putin opäť vnucuje svoju víziu Ukrajiny. „Podelil sa o všetky svoje nápady na kompromis. Hovoril o demilitarizácii a denacifikácii (Ukrajiny, pozn. red.)“ a Scholza tiež podľa jeho slov požiadal, aby „uznal Krym ako súčasť Ruska“ a tiež, aby uznal nezávislosť takzvaných Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky.

Putin Čítajte viac Odhalil Putin, že sa bojí? Prigožinova smrť je ako z gréckeho mýtu

„Keď som sa ho opýtal, či sa niekedy uskutoční stretnutie o Ukrajine s vami, mnou, Zelenským a ním, Putin to úplne neodmietol. Menoval však dve podmienky. V prvom rade to nesmie byť dôvod na prímerie. A hovoril len o nás troch: vás, mne a o ňom. Nie o Zelenskom,“ prezradil Scholz.

Dodal tiež, že Putin hovoril aj o konšpiračných teóriách. „Potom vyhlásil, že ukrajinská delegácia išla do Poľska, pretože chcela hovoriť s prezidentom USA, aby dostala inštrukcie,“ priblížil kancelár.

Macron na to reagoval slovami: „To je veľmi podobné rozhovoru, ktorý som s ním (Putinom, pozn. red.) viedol včera.“

Má Putin dvojníkov? Posúďte sami

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že šéf Kremľa Vladimir Putin má minimálne troch dvojníkov. Pozrite si ruského prezidenta na fotografiách. Nájdete nejaké rozdiely?

Fotogaléria
Vladimir Putin na snímke z roku 2004 s...
Putin s vtedajším americkým prezidentom...
+7Putin s opernou divou Annou Netrebko v roku 2008.
29 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Krym #Emmanuel Macron #vojna na Ukrajine #Olaf Scholz