Britský šéf diplomacie Cleverly navštívi Čínu. Jeho cesta sa posunula pre záhadné zmiznutie čínskeho exministra Kanga

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly tento týždeň navštívi Čínu, uviedlo v utorok ministerstvo zahraničia v Pekingu.

29.08.2023 13:28
James Cleverly Foto: ,
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly
debata (2)

Počas stredajšej návštevy „budú obe strany podrobne hovoriť o vzťahoch medzi Čínou a Spojeným kráľovstvom a o medzinárodných a regionálnych otázkach spoločného záujmu“, povedal na pravidelnom brífingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

„Dúfame, že britská strana bude spolupracovať s Čínou pri presadzovaní ducha vzájomného rešpektu, uskutočňovať hĺbkové výmeny názorov, zlepšovať porozumenie a podporovať stabilný rozvoj čínsko-britských vzťahov,“ dodal hovorca.

Pôvodne sa Cleverlyho návšteva mala uskutočniť v júli, ale pre záhadné zmiznutie dnes už bývalého čínskeho ministra zahraničných vecí Čchin Kanga bola odložená.

Blinken Čchin Kang Čítajte viac Ministri zahraničných vecí USA a Číny viedli "otvorené" rozhovory, zídu sa znova

Vzájomné vzťahy Spojeného kráľovstva a Číny sa zhoršili v dôsledku mnohých problémov vrátane ľudských práv, technológií a zásahu Pekingu v bývalej britskej kolónii Hongkong. Časť vládnucej Konzervatívnej strany preto naliehala na vládu, aby zaujala tvrdší postoj voči Číne.

Cleverly však presadzuje pragmatický, konštruktívny a jednotný prístup Západu k rastúcemu vplyvu Číny, pričom uznal potrebu spolupracovať s Pekingom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Čína #diplomacia