Požiare v Grécku horia dvanásty deň, v parku Dadia zhorelo územie väčšie ako New York

Požiare v Grécku sa šíria dvanásty deň v rade a tie najväčšie stále ešte nie sú pod kontrolou. V okolí mesta Alexandrupol a v parku Dadia na severovýchode krajiny oheň zničil už skoro 83-tisíc hektárov územia, čo je plocha väčšia ako mesto New York. Nasadených je takmer 500 hasičov, jedenásť lietadiel a päť vrtuľníkov.

30.08.2023 13:40
Alexandroupoli / Požiar / Oheň / Plamene / Foto: ,
Hasiči sa snažia uhasiť plamene počas lesného požiaru v obci Avantas neďaleko gréckeho mesta Alexandroupoli 21. augusta 2023
debata

Podľa najnovších dát, ktoré vychádzajú so satelitných záberov, v Dadia a jej okolí oheň pohltil 82 640 hektárov a druhý najväčší požiar v pohorí Partnitha pri Aténach zničil plochu s rozlohou 5833 hektárov, informoval denník Kathimerini.

Takto vyrazili slovenskí hasiči pomáhať Grékom hasiť požiare
Video

V oblasti grécko-tureckého pohraničia požiar stále postupuje na štyroch miestach, v utorok večer kvôli tomu úrady nariadili evakuáciu ďalšej dediny – Kotronia, napísala agentúra AFP. Problém predstavuje hlavne to, že miesta požiarov sú ťažko dostupné, a často je preto potrebné spoliehať sa na hasenie zo vzduchu.

V okolí pohraničnej rieky Evros, kde park Dadia leží, pôsobí 475 hasičov. Grécku pomáhajú aj jednotky zo zahraničia – okrem Česka a Slovenska poslali svojich hasičov aj Rumunsko, Francúzsko, Bulharsko, Albánsko a Srbsko. Lietadlá a vrtuľníky vyslali Nemecko, Švédsko, Chorvátsko, Cyprus, Francúzsko, Španielsko a tiež Česko.

Grécko je "vo vojne" s lesnými požiarmi,...
Vojak a občan sa pokúšajú uhasiť plamene na...
+9Požiar na gréckom ostrove Rodos.
debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #lesné požiare