Kečup, všade samý kečup. 120 ton „munície“ sčervenalo španielsky Buňol

Približne 15 000 ľudí vrátane turistov sa v stredu v meste Buňol na východe Španielska zapojilo do každoročného festivalu La Tomatina, píše agentúra AP.

30.08.2023 19:17
debata
Festival La Tomatina v španielskom meste Buňol...
Festival La Tomatina v španielskom meste Buňol...
+13Festival La Tomatina v španielskom meste Buňol...

Účastníci obľúbeného podujatia sa na hlavnej ulici mesta vzájomne obhadzujú zrelými paradajkami. Tento rok mali k dispozícii 120 ton „munície“. Po skončení bitky sú ulica, steny domov aj účastníci zaliati červenou kašou.

Zápolenie sa začína na poludnie a trvá približne hodinu. Niektorí účastníci si oči chránia plaveckými okuliarmi, zvyčajne sú oblečení v tričkách a šortkách.

Technické služby následne v priebehu niekoľkých minút paradajkové zvyšky odstránia vodou z hadíc. Pre účastníkov sú prichystané sprchy.

Účasť na La Tomatine je spoplatnená, cena tohtoročných vstupeniek sa začínala na 12 eurách.

Tradícia bujarého festivalu, ktorý sa koná v poslednú augustovú stredu, sa datuje do roku 1945, mesto Buňol sa nachádza v oblasti, kde sa vo veľkom pestujú rajčiny.

Od roku 2013 je kapacita účastníkov regulovaná miestnymi úradmi so zámerom zabezpečiť udržateľnosť podujatia a zvýšiť bezpečnosť ľudí. Médiá spropagovali La Tomatinu v 80. rokoch a odvtedy láka návštevníkov z celého sveta.

rajciny zena Čítajte viac Trúfnite si na náš KVÍZ a zistite, ako dobre sa vyznáte v pestovaní rajčín. Zvládnete bez chyby aj otázku číslo 4?
debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #paradajky #La Tomatina