Putin s Kimom si vypisujú listy a ich krajiny doťahujú dodávky zbraní

Biely dom vyjadril obavu, že medzi Severnou Kóreou a Ruskom pokročili rokovania o dodávkach zbraní. Severokórejský vodca Kim Čong-un a ruský prezident Vladimír Putin si podľa Washingtonu vymenili listy, pričom Rusko sa zaujíma o severokórejskú muníciu, ktorú by mohlo použiť vo svojej vojne proti Ukrajine. Rokovania na vysokej úrovni možno budú pokračovať v najbližších mesiacoch, povedal podľa agentúry Reuters bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

30.08.2023 20:04
putin, kim Foto:
Ruský prezident Vladimír Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (89)

Nové informácie od spravodajských služieb podľa Bieleho domu ukazujú, že Putin a Kim si vymenili listy, v ktorých si prisľúbili posilnenie vzájomnej spolupráce. Už pred niekoľkými týždňami pritom Biely dom uviedol, že podľa jeho informácií ruský minister obrany Sergej Šojgu počas nedávnej návštevy v Pchjongjangu vyzval predstaviteľov KĽDR na zvýšenie predaja munície Moskve pre jej vojnu na Ukrajine.

USA majú podľa dnešného vyjadrenia Bieleho domu informácie, ktoré naznačujú, že po Šojguovej návšteve sa do KĽDR vydala ďalšia skupina ruských predstaviteľov.

Presný zásah Ukrajincov: po ruskej húfnici zostal len hríb ohňa a dymu
Video

Kirby pred novinármi v tejto súvislosti naznačil, že Rusko má na základe dohôd dostať zbrane a delostreleckú muníciu pre vojnu na Ukrajine a prípadne aj základné suroviny, ktoré by mohli posilniť ruský obranný priemysel.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena opakovane poukazovala na to, že Kremeľ sa začal spoliehať na KĽDR a Irán, pokiaľ ide o dodávky zbraní, ktoré potrebuje pre svoju vojnu proti Ukrajine, ktorú začal vlani vo februári.

zelo Čítajte viac Drony, rakety aj obrnené vozidlá. Zelenskyj chce zintenzívniť výrobu zbraní na maximum

Biely dom dnes Severnú Kóreu vyzval, aby s Ruskom prestala o zbraniach rokovať a aby „dodržala verejné záväzky, ktoré urobil Pchjongjang, že nebude poskytovať alebo predávať zbrane Rusku“. Akákoľvek dohoda o dodávkach zbraní medzi oboma krajinami by podľa Washingtonu bola v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN. Podľa Kirbyho sa rozhovory medzi Ruskom a KĽDR vedú v utajení.

Muž kráča pomocou barlí okolo zničených ruských...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+8Ukrajinskí vojak nad telami ruských vojakov a...
89 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine