Líder republikánov v Senáte sa na tlačovej konferencii opäť zasekol, na 30 sekúnd

Líder Republikánskej strany v americkom Senáte Mitch McConnell sa dnes počas tlačovej konferencie opäť zasekol, a to na viac ako 30 sekúnd. 81-ročný senátor počas tohto času nedokázal reagovať na novinárovu otázku, či bude pri budúcich voľbách obhajovať svoj mandát. Podobný incident sa mu prihodil aj minulý mesiac, čo priživilo debatu o jeho zdravotnom stave, rovnako ako o kondícii ďalších vysoko postavených amerických politikov. Záznam z dnešnej konferencie odvysielala aj stanica NBC.

30.08.2023 20:38
Mitch McConnell Foto: ,
Mitch McConnell
debata (14)

McConnell podľa médií tento rok niekoľkokrát na verejnosti spadol. Pri marcovom páde si pritom privodil otras mozgu. K práci v Senáte sa vrátil v apríli.

Tento rok v lete sa ale v rozmedzí len niekoľko dní dostal na dvoch tlačových konferenciách do nepríjemnej situácie, keď náhle prestal hovoriť. Stanica NBC jeho stav popísala ako „zamrznutie“. Na dnešnej konferencii v Kentucky senátor najprv požiadal o zopakovanie otázky, načo sa odmlčal a uprene sa pozeral pred seba. Nakoniec k nemu pristúpila poradkyňa, ktorá sa ho spýtala, či rozumel otázke, načo požiadala o chvíľku strpenia. McConnell nakoniec začal opäť hovoriť, znel ale značne zmätene.

Najstaršia zo 100 členov a členiek Senátu je zástupkyňa Demokratickej strany Dianne Feinsteinová, ktorá v júni oslávila 90. narodeniny. Tento rok musela byť hospitalizovaná kvôli liečbe pásového oparu. Aj po jej májovom návrate do Washingtonu pretrvávajú pochybnosti ohľadom toho, či je schopná svoju prácu vykonávať.

Dianne Feinsteinová Čítajte viac Rekordných 65 rokov. Médiá po incidentoch dvoch senátorov poukazujú na starnutie v Kongrese

USA majú zároveň najstaršieho prezidenta v dejinách, 80-ročného Joea Bidena. V prípade znovuzvolenia by Biden začínal druhý mandát vo veku 82 rokov. Aktuálne prieskumy nasvedčujú tomu, že sa budúci rok stretne s teraz 77-ročným exprezidentom Donaldom Trumpom.

Donald Trump a Joe Biden Čítajte viac Ťažká voľba Američanov: „Starý a zmätený“ Biden alebo „skorumpovaný klamár“ Trump
14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #republikáni #Senát USA #Mitch McConnell