Požiar budovy v Johannesburgu si vyžiadal už 73 obetí

Na 73 stúpol počet obetí štvrtkového požiaru päťpodlažnej budovy v juhoafrickom meste Johannesburg. Ďalších 53 ľudí utrpelo ľahké zranenia v dôsledku nadýchania sa dymu. S odvolaním na hovorcu tamojších záchranných zložiek Roberta Mulaudziho o tom informuje agentúra AFP.

31.08.2023 07:53 , aktualizované: 13:26
JAR Johannesburg budova požiar obete Foto:
Hasiči zasahujú na mieste požiaru päťpodlažnej budovy v juhoafrickom meste Johannesburg 31. augusta 2023.
debata

Úrady bilanciu mŕtvych aktualizujú na sociálnej sieti X (predtým Twitter) a počas ranných hodín počet obetí rýchlo narastal.

Požiar sa podľa zasahujúcich zložiek podarilo úplne uhasiť, záchranári teraz vynášajú telá obetí z budovy.

Medzi mŕtvymi je najmenej sedem detí, najmladšie nemalo ani dva roky.

„Je to naozaj smutný deň pre mesto Johannesburg… za 20 rokov v službe som sa s niečím takým ešte nestretol,“ povedal Mulaudzi. Podľa neho nebolo bezprostredne známe, čo zapríčinilo vypuknutie požiaru.

Budova sa nachádza v zanedbanej oblasti, ktorá bola kedysi obchodnou štvrťou Johannesburgu. V zasiahnutej budove sa zdržiavali ľudia bez trvalého bydliska, podľa svedkov ich tam mohlo žiť až 200.

Nelegálne obsadzovanie nepoužívaných budov v centre Johannesburgu je podľa AFP rozšírené. Mnohé sú údajne pod kontrolou zločineckých syndikátov, ktoré vyberajú od obyvateľov nájomné.

Mgcini Tshwaku, člen mestského výboru, ktorý má na starosti verejnú bezpečnosť, uviedol, že budova mala bezpečnostný východ, ktorý však bol zatvorený, takže ľudia sa nemohli dostať von. „Veľa zhorených tiel sa našlo pri tomto východe,“ povedal Tshwaku.

Požiar zo zatiaľ neznámeho dôvodu zachvátil päťposchodovú budovu v centre najľudnatejšieho mesta Juhoafrickej republiky. Hovorca krízových zložiek Robert Mulaudzi povedal miestnym médiám, že prvé správy o incidente dostali hasiči asi hodinu a pol po polnoci.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Johannesburg