Člen Lukašenkovho komanda, ktorý likvidoval politických oponentov, stojí pred súdom

Bývalý člen špeciálnych bezpečnostných síl samozvaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka bude na budúci mesiac čeliť vo Švajčiarsku súdnemu procesu za násilné zmiznutia politických oponentov koncom 90. rokov. Informovali o tom v stredu organizácie na ochranu ľudských práv.

31.08.2023 10:24
APTOPIX Belarus Flight Diverted Foto: ,
Bieloruský diktátor Alexandr Lukašenko.
debata (7)

Aktivisti to nazvali „prelomovým momentom“ v medzinárodnej justícii, ktorý by mohol v zahraničí spustiť trestné stíhanie ďalších bieloruských predstaviteľov, vrátane Lukašenka, ktorého režim sa stal terčom kritiky za zásah proti lídrom opozície po prezidentských voľbách v auguste 2020 a za podporu minuloročnej ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

Danko: Lukašenko má legitímne právo vládnuť
Video
Ako vnímal situáciu po prezidentských voľbách v Bielorusku predseda SNS Andrej Danko? „Nie všetko vyrieši ulica,“ hovorí v rozhovore pre TV Pravda na margo protestov v centrách bieloruských miest. / Zdroj: TV Pravda

Súdny proces proti Jurijovi Harauskému, bývalému členovi vojenskej jednotky známej ako SOBR, sa má konať 19. až 20. septembra na severošvajčiarskom regionálnom súde v St. Gallene a bude sa týkať vynúteného zmiznutia troch ľudí v roku 1999.

Globsec, Cihanovská Čítajte aj Čo by sa stalo, keby Lukašenko zomrel? Cichanovská má plán

Výňatok zo súdneho spisu, ktorý získala agentúra AP, naznačil, že prokurátori plánujú požiadať pre Harauského o trojročný trest odňatia slobody, z toho dva s podmienečným odkladom, za jeho údajnú úlohu pri zmiznutiach.

Obvinený žije vo Švajčiarsku, kde požiadal o azyl v roku 2018, uviedli advokátske skupiny. Priznal sa k účasti na únose a vražde Lukašenkových politických oponentov v roku 1999. Motívy týchto priznaní neboli celkom jasné.

Vladimir Putin / Alexander Lukašenko / Čítajte aj Cichanovská: Vojenské neúspechy Ruska môžu podkopať Lukašenkovu moc

„Člen Lukašenkovho vražedného komanda stojí po prvý raz pred súdom za účasť na násilných zmiznutiach politických oponentov,“ povedala agentúre AP líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. „Tento prelomový prípad vysiela bieloruskému režimu silný odkaz: nikto neunikne spravodlivosti.“

7 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko #Sviatlana Cichanovska #Lukašenkov režim