Zelenskyj: Ukrajinské zbrane majú dosah 700 km a sú presné. Narážal na útok na Pskov?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že si na dnešnej porade vypočul hlásenie ministerstva strategického priemyslu o úspešnom uplatnení ukrajinských zbraní ďalekého dosahu. Ukrajinci podľa neho zasiahli cieľ vzdialený 700 kilometrov. Spravodajský server Meduza ale poznamenal, že Zelenskyj neuviedol žiadne podrobnosti, nie je teda úplne jasné, aký cieľ mal na mysli.

31.08.2023 15:02
Raketomet / TOS-1A Solncepjok / Foto: ,
Ruský raketomet TOS-1A Solncepjok, ktorý ukoristil ukrajinský armádny prápor "Da Vinci", strieľa smerom k ruským pozíciám na frontovej línii pri Kreminne v Luhanskej 7. júla 2023
debata (122)

Portál ale súčasne pripomenul, že v noci na stredu 30. augusta bezpilotné lietadlá zaútočili na letisko v Pskove, ktoré leží približne 700 kilometrov od Ukrajiny. Drony podľa ukrajinskej rozviedky zničili štyri vojenské transportné lietadlá Il-76, ďalšie dve lietadlá poškodili. Poškodené lietadlá sú podľa Meduzu vidieť na satelitných snímkach.

Bayraktar TB2 Čítajte aj Rusko obvinilo Ukrajinu z doteraz najväčšieho útoku dronov

Agentúra Unian v súvislosti so Zelenského vyjadrením pripomenula, že ukrajinské štátne a súkromné zbrojovky vyrábajú vojenskú techniku, zbrane a muníciu. Tajomník bezpečnostnej rady Oleksij Danilov už skôr oznámil, že ukrajinské ozbrojené sily zničili vypúšťacie zariadenie rakiet systému protivzdušnej obrany S-400 na anektovanom Kryme za „pomôcť nové moderné ukrajinské rakety“. V médiách vtedy zazneli dohady o ukrajinskej strele Neptún, ktoré sa tiež pripisuje potopeniu ruského krížnika Moskva.

Ukrajinci zničili systém S-400. Ruská protivzdušná obrana sa nevie brániť
Video
Vojenská rozviedka ukrajinského ministerstva obrany (GUR) oznámila, že sa jej na okupovanom Kryme podarilo zničiť ruský protilietadlový raketový systém S-400. / Zdroj: GUR

Doletom rádovo stoviek kilometrov sa podľa expertov tiež vyznačujú niekdajšie prieskumné drony Tu-141 Striž sovietskej konštrukcie a protiletecké rakety S-200 sovietskej konštrukcie, ktoré Ukrajinci dokázali upraviť k útokom proti pozemným cieľom.

Už na konci minulého roka Ukrajinci podľa ruských úradov použili prebudované striže na nálety na vzdialenejšie základne ruských strategických bombardérov používaných pri útokoch na Ukrajinu. Tieto drony vlani v decembri podľa informácií zo sociálnych sietí poškodili dva bombardéry Tu-95 na základni Engels pri Saratove a cisternu a bombardér Tu-22M3 na letisku Ďagilevo pri Riazane. Kyjev sa k útokom oficiálne neprihlásil, ukrajinskí predstavitelia ale v komentároch naznačovali, že za nimi stojí Ukrajina.

Na letisku v Pskove je rozmiestnený 334. vojenský transportný letecký pluk, ktorý je súčasťou 76. výsadkovej divízie. Vojaci z pskovskej divízie sa zúčastnili na invázii na Ukrajinu, vrátane okupácie mesta Buča v Kyjevskej oblasti, dodala Meduza.

Vraždenie v meste Buča na Ukrajine

Zábery sú vhodné len pre silné povahy. Spravodajské fotografie z mesta Buča ukazujú neľudskosť vojny na Ukrajine.

Fotogaléria
Ukrajinský vojak kontroluje v sobotu 2. apríla...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+20Ukrajinský vojak sa dotýka káblom mŕtveho tela...

Buča sa po oslobodení stala symbolom vojnových zverstiev. Telá zavraždených civilistov ležali na uliciach, v meste a okolí sa našli masové hroby so stovkami obetí okupácie. Napriek dôkazom a svedectvám Rusko popiera, že by sa ruskí vojaci mohli dopustiť vojnových zločinov. Za vyslovenie takého podozrenia hrozí v Rusku odsúdenie na dlhoročné tresty väzenia za „diskreditáciu“ a „šírenie úmyselných klamstiev“ o ruskej armáde.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Buča