Hrozba pre tisíce detí. Briti pre chybný betón zatvorili 104 škôl

Britská vláda informovala vedenie 104 škôl po celom Anglicku, že nesmie nový školský rok začať vo svojich terajších budovách. Pri ich stavbe bol totiž podľa zistení inšpekcie použitý chybný betón a hrozí zrútenie budov. Vláda sľúbila školám pomoc s financovaním rekonštrukcií, napísali servery BBC News a The Guardian.

01.09.2023 11:44
škola, británia Foto: ,
Vyučovanie na základnej škole v Greenwichi v Londýne.
debata (3)

Príslušné úrady na nekvalitné materiály v budovách škôl upozorňujú už niekoľko rokov, problém sa týka 156 budov. Zhruba tretina z nich už začala nevyhnutné stavebné práce, dve tretiny ich ale dodnes nepodnikli nič. Tisíce žiakov tak budú musieť začať školský rok v náhradných priestoroch, alebo sa bude musieť výučba konať on-line.

„Nič nie je dôležitejšie ako zaistiť bezpečnosť detí a vyučujúcich v školách, a preto sme sa rozhodli konať,“ uviedla britská ministerka školstva Gillian Keeganová. „Školy budú informovať rodičov, či budú žiaci presunutí do dočasných priestorov počas nevyhnutných opráv,“ dodala podľa agentúry AFP ministerka. Ministerstvo nezverejnilo zoznam dotknutých škôl. Rodičia sa dozvedia, či sa opatrenie týka školy ich detí, až od riaditeľov, dodal web BBC News.

Problematický materiál, kvôli ktorému vláda školy zatvára, je odľahčený betón s anglickou skratkou RAAC. Používal sa od 50. do 80. rokov 20. storočia najmä na stavbu stropov, niekedy aj stien. V porovnaní s bežným betónom je RAAC ľahší, ale aj menej hutný, a preto menej trvalý. Podľa statikov má tento materiál životnosť zhruba 30 rokov a jeho prítomnosť v školách je už preto po uplynutí tejto doby nežiadúci.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #školy