Ukrajinci dostanú nové systémy z Nórska, drony budú ničiť guľometmi a laserom

Význam dronov na bojisku neustále rastie. Spolu s ním rastie aj dôležitosť obrany proti nim. Ukrajina teraz dostane ďalšie systémy špecializované na boj proti bezpilotným prostriedkom. Nórsko jej poskytne diaľkovo ovládané zbraňové stanice CORTEX Typhon aj s vozidlami Dingo, na ktorých budú namontované.

03.09.2023 06:00
Dingo Kongsberg Foto:
Vozidlo Dingo s diaľkovo ovládanou vežičkou s guľometom kalibru 12,7 mm.
debata (148)

Drony rôznych veľkostí slúžia na prieskum, sledovanie polohy nepriateľa a pohybu jeho jednotiek, navádzanie delostreleckej paľby, aj na útoky palubnými zbraňami či v štýle kamikadze. Všetky tieto činnosti sú smrteľne nebezpečné a preto je nanajvýš žiaduce dron protivníka zostreliť skôr, ako splní svoju úlohu.

Ukrajinci zostreľujú drony Šáhid českým Viktorom
Video

Na tento účel dostane Ukrajina nové prostriedky z Nórska. Tamojšia firma Kongsberg podpísala dohodu s Medzinárodným fondom pre Ukrajinu, ktorý vedie Veľká Británia. Ukrajina dostane systémy CORTEX Typhon, ktoré tvorí osvedčený a odskúšaný softvér a hardvér firiem Teledyne Flir a Kongsberg, diaľkovo ovládané zbraňové stanice Kongsberg a integrovaný bojový systém CORTEX. Ide o vežičky namontované na vozidlách Dingo, ktoré Nórsko poskytne tiež. Počet dodaných systémov nezverejnili, ale celková hodnota tejto nórskej dodávky je 65 miliónov eur.

„Tento kontrakt výrazne vylepší schopnosti ukrajinských ozbrojených síl a podporí ich pri ochrane ľudí a obrane krajiny proti vzdušným hrozbám,“ povedal prezident spoločnosti Kongsberg Defence & Aerospace Eirik Lie. Podľa firmy je systém schopný bojovať proti širokej škále dronov rôznych typov. Základom výzbroje je guľomet kalibru 12,7 mm s účinným dostrelom 2 km. Systém podľa svojich tvorcov ničí bezpilotné prostriedky buď streľbou, alebo „ich vyraďuje iným spôsobom“. Tým sa myslí laserový lúč, ktorý oslepí optiku dronu a tým znemožní operátorovi jeho ovládanie.

Systém CORTEX Typhon pracuje v dvoch režimoch. V tom automatickom systém sám ničí všetky drony, ktoré sa ocitnú v jeho dosahu. Tento režim je účinnejší, pretože sa nestráca drahocenný čas. Najmä v prípade útokov kamikadze dronov ide niekedy o každú sekundu. Na druhej strane tento režim možno použiť len v prípade, keď si je posádka istá, že v oblasti neoperujú vlastné drony. V druhom režime rozhoduje o spustení streľby operátor po tom, čo si overí identitu dronu. Ukrajina bude tieto systémy s najväčšou pravdepodobnosťou používať na ochranu svojho delostrelectva a raketometov.

© Autorské práva vyhradené

148 debata chyba
Viac na túto tému: #drony #ozbrojené sily #vojna na Ukrajine #systém protivzdušnej ochrany