Arménsky premiér Pašinjan uznal bezpečnostnú závislosť od Ruska za strategickú chybu jeho krajiny

Arménsky premiér Nikol Pašinjan uviedol, že závislosť jeho krajiny v bezpečnostnej sfére od jedného centra, ktorým bolo Rusko, sa ukázala ako strategická chyba. Ako referuje web eurointegration.com.ua, Pašinjan to povedal v rozhovore pre taliansky denník La Repubblica.

03.09.2023 14:56
Nikol Pašinjan / Vladimir Putin / Foto: ,
Vľavo arménsky premiér Nikol Pašinjan spolu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v ruskom Soči
debata (18)

„Arménska bezpečnostná schéma bola na 99,999 % prepojená s Ruskom, najmä v oblasti získavania zbraní a munície. Ale dnes, keď Rusko zbrane a muníciu potrebuje, je jasné, že aj keby Ruská federácia chcela, nebola by schopná zabezpečiť potreby Arménska v oblasti bezpečnosti,“ vyhlásil Pašinjan.

V ostatnom čase výrazne ochladli vzťahy medzi Arménskom a Organizáciou zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB), ktorú prakticky ovláda Rusko. Po vojne v Náhornom Karabachu v roku 2020 táto aliancia neposkytla Jerevanu praktickú žiadnu pomoc a to isté sa udialo po niekoľkých ostreľovaniach arménskeho územia azerbajdžanskými silami.

Podľa arménskeho premiéra to ukazuje, že „v oblasti bezpečnosti je závislosť či naviazanosť len na jedno centrum sama o sebe strategickou chybou“. „A až po tom, čo sme okúsili trpké ovocie tejto chyby, robíme veľmi neisté pokusy o diverzifikáciu našej bezpečnostnej politiky,“ priznal Pašinjan.

Nikol Pašinjan Vladimir Putin Čítajte viac Putin pri schôdzke s Pašinjanom zdôraznil závislosť Arménska od Ruska
18 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Rusko #Arménsko #Nikol Pašinjan