Prezident Tinubu odvolal nigérijských veľvyslancov zo všetkých krajín sveta

Nigérijský prezident Bola Tinubu nariadil okamžité odvolanie nigérijských veľvyslancov zo všetkých krajín sveta, informovala agentúra AFP. Dodala, že ide o súčasť opatrení na reorganizáciu novej nigérijskej administratívy a na zabezpečenie efektívnosti zahraničnej služby.

03.09.2023 19:40
Bola Tinubu Foto: ,
Nigérijský prezident Bola Tinubu
debata (3)

Hovorca prezidenta Ajuri Ngelale v sobotu neskoro večer uviedol, že Tinubu vydal nariadenie o odvolaní diplomatov po „dôkladnom preskúmaní“ situácie na nigérijských konzulárnych úradoch a veľvyslanectvách po celom svete.

„Prezident je odhodlaný zabezpečiť, aby poskytovanie služieb občanom, obyvateľom a potenciálnym návštevníkom Nigérie odteraz charakterizovala efektívnosť a kvalita na svetovej úrovni,“ zdôvodnil hovorca.

Stáli zástupcovia Nigérie pri OSN v New Yorku a Ženeve však boli z hromadného odvolania vyňatí, pretože koncom tohto mesiaca sa koná Valné zhromaždenie OSN.

Nigéria má po celom svete 109 diplomatických misií.

Od svojho nástupu do funkcie – v máji tohto roku – Tinubu oznámil sériu reforiem zameraných na oživenie hospodárstva a podporu investícií. Nigéria totiž zápasí s mnohými problémami vrátane veľkého zahraničného dlhu, oslabenia meny, vysokej inflácie a nezamestnanosti. Neistá je aj bezpečnostná situácia v krajine.

V rámci ekonomických opatrení Tinubu zrušil dotácie na pohonné hmoty, čo spôsobilo prudký nárast nákladov na dopravu a vyvolalo aj protesty obyvateľstva. Tinubu súčasne čelí aj spochybňovaniu svojho víťazstva vo februárových voľbách, a to aj súdnou cestou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #veľvyslanectvá #Nigéria #diplomacia