Alžírska pobrežná stráž zastrelila dvoch dovolenkárov

Alžírsko v nedeľu priznalo, že jeho pobrežná stráž začiatkom tohto týždňa spustila paľbu na skupinu osôb na vodných skútroch, ktoré sa predtým odmietli podriadiť príkazu na zastavenie.

03.09.2023 22:18
Bilal Kissi / Alžírska pobrežná stráž / Foto:
Príbuzní nesú telo jednej z obetí, ktorú zastrelila alžírska pobrežná stráž, 31. augusta 2023
debata

Incident, ku ktorému došlo 29. augusta vo vodách v pohraničí medzi Marokom a Alžírskom, si vyžiadal životy dvoch dovolenkárov, pričom jeden z nich bol Maročan žijúci a podnikajúci vo Francúzsku. Podľa jedného z účastníkov incidentu sa skupina štyroch dovolenkárov z Maroka vydala na výlet na vodných skútroch.

Počas plavby sa k nim pridala alžírska pobrežná stráž, ktorá na nich údajne strieľala, pričom smrteľne postrelila dvoch mužov vo veku 29 a 40 rokov. Obete boli v príbuzenskom vzťahu, dodal spravodajský web France Info.

Ďalší z účastníkov na margo incidentu objasnil, že výletníkom dochádzal benzín pre vodné skútre, takže len „driftovali“, pričom sa v tme ocitli v alžírskych vodách, ale veľmi blízko marockého prímorského letoviska Saidia.

Alžírske ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení z nedele tvrdí, že po varovaní a opakovaných výzvach muži na skútroch odmietli vyhovieť pobrežnej stráži a snažili sa uniknúť, pričom vykonávali rôzne nebezpečné manévre. Po niekoľkých varovných výstreloch „zazneli výstrely, ktoré prinútili jeden z vodných skútrov zastaviť, zatiaľ čo ostatné dva utiekli“, uvádza tento zdroj.

Agentúra AFP informovala, že rodina zastrelených dovolenkárov mieni vo Francúzsku podať trestné oznámenie pre podozrenie, že došlo k vražde s priťažujúcimi okolnosťami, pokus o vraždu s priťažujúcimi okolnosťami, únos lode a neposkytnutie pomoci osobe v nebezpečenstve.

„Prerušenie diplomatických stykov medzi Marockým kráľovstvom a Alžírskou republikou z iniciatívy Alžírskej republiky nemôže ospravedlniť spáchanie žiadneho zločinu a už vôbec nie beztrestnosť jeho páchateľov,“ píšu právnici pozostalých v tlačovej správe. Fakt, že sa obrátili na francúzsku justíciu, príbuzní zdôvodnili aj mlčaním alžírskych úradov, ktoré sa k incidentu vyjadrili až v nedeľu.

Francúzske médiá pripomenuli, že hranica medzi Marokom a Alžírskom je od roku 1994 uzavretá a že Alžírsko v roku 2021 prerušilo diplomatické styky s Marokom. Napätie sa zvýšilo ešte viac po tom, ako Izrael v júli 2023 uznal suverenitu Maroka nad sporným územím Západnej Sahary.

debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Alžírsko #dovolenkári #pobrežná stráž