Na pobrežie Číny dorazila tropická búrka, evakuovali vyše 100-tisíc ľudí

Tropická búrka Haikui v utorok zasiahla juhočínsku provinciu Fu-ťien. Z ohrozených oblastí bolo evakuovaných viac ako 114 000 obyvateľov.

05.09.2023 07:24
Taiwan Asia Typhoon Foto: ,
Tajfún Haikui dorazil na Taiwan. 3.9.2023
debata

Tajfún, ktorý počas nedele spôsobil zranenia a škody na Taiwane, pred príchodom do Číny zoslabol na tropickú búrku. S odvolaním sa na čínske úrady o tom dnes informovala agentúra Reuters. Voda strhla vozidlo zasahujúcich hasičov, päť ľudí je stále nezvestných, napísala agentúra AP.

Búrku sprevádza vietor s maximálnou rýchlosťou vyše 70 kilometrov za hodinu. Kvôli predpovedi silného dažďa dnes zostanú zatvorené školy v provinčnom hlavnom meste Fu-čou a tiež v mestách Sia-men, Čchüan-čou a Pchu-tchien.

V utorok ráno v niektorých oblastiach spadlo až 600 milimetrov zrážok. V hasičskom vozidle, ktorý zmietla voda, bolo deväť členov posádky. Štyroch sa podarilo nájsť, ďalších päť je nezvestných, píše AP.

Prechod búrky mal dopad aj na dopravu a cestovný ruch. Na letiskách miest Fu-čou a Čchüan-čou bolo zrušených mnoho letov, pozastavená bola aj prevádzka v riečnych i prímorských prístavoch. Úrady podľa čínskych médií zakázali aj vstup do verejných parkov a na turistické lokality.

Haikui sa teraz posúva juhozápadným smerom k ďalšej čínskej provincii Kuang-tung. Podľa odhadov meteorológov bude búrka ďalej slabnúť.

Haikui / Tajfún / Čítajte viac Na Taiwan smeruje tajfún Haikui, úrady evakuovali tisíce ľudí
debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #tropická búrka