Väčšina Britov aj rok po smrti kráľovnej Alžbety II. podporuje monarchiu

Takmer rok po úmrtí kráľovnej Alžbety II. si 61 percent Britov želá zachovanie monarchie. Vyplýva to z prieskumu, ktorý tento týždeň zverejnila spoločnosť YouGov. Za volenú hlavu štátu sa vyslovilo 24 percent opýtaných a 15 percent nedokázalo odpovedať, ktorú formu štátu by uprednostňovalo.

05.09.2023 09:05
král karol III., princezná anna, kamila Foto: ,
Britský kráľ Karol III. (uprostred), britská kráľovná Kamila (vpravo) a jeho sestra - britská princezná Anna sa účastnia na každoročných horalských hrách - Highland Games - v obci Braemar, neďaleko zámku Balmoral na severovýchode Škótska. 2.9.2023. Toto podujatie bývalo tradičným vyvrcholením letných návštev jeho zosnulej matky kráľovnej Alžbety II.
debata (1)

Obavy, že s úmrtím Alžbety II. dramaticky klesne podpora monarchii, sa ukázali ako mylné. Počet podporovateľov monarchie sa už niekoľko rokov drží tesne nad 60 percentami a po skone panovníčky vlani 8. septembra krátko vzrástol na 67 percent.

S novým kráľom, 74-ročným Karolom II., je podľa prieskumu spokojných tiež 60 percent poddaných. Obľúbenejší ako on sú len traja členovia kráľovskej rodiny. Korunného princa Williama hodnotí kladne 74 percent Britov, kráľovu sestru princeznú Anne 73 percent a Williamovu manželku princeznú Kate 72 percent.

Naopak najmenej obľúbeným členom kráľovskej rodiny je Karolov brat Andrew, ktorý sa stiahol do ústrania kvôli škandálu okolo sexuálneho zneužitia, ktorého sa údajne dopustil. Negatívnu mienku o ňom má 88 percent britských občanov. Viac odporcov ako priaznivcov majú tiež princ Harry a jeho žena Meghan, ktorých vidí v negatívnom svetle 63 respektíve 68 percent opýtaných.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #kráľovská rodina #kráľovná Alžbeta II. #Spojené kráľovstvo #britská monarchia