Dvojica urobila bagrom dieru do Veľkého čínskeho múru. Chcela si tak urobiť skratku k neďalekej stavbe

Úrady v severnej Číne zadržali dvoch ľudí, ktorí údajne poškodili Veľký čínsky múr, keď si chceli bagrom vytvoriť skratku k neďalekej stavbe. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

05.09.2023 13:48
Veľký čínsky múr Foto:
Pohľad na Veľký čínsky múr z vtáčej perspektívy
debata

Incident sa stal v provincii Šen-si. Miestna polícia informovala, že obvineniam čelia 38-ročný muž a 55-ročná žena. Dvojica údajne rozšírila existujúci otvor v starovekej pamiatke, aby sa cezeň zmestil bager a skrátilo sa tak ich cestovanie. Ich počínanie spôsobilo „nezvratné škody“ na integrite a bezpečnosti danej časti múru, vysvetlila polícia.

Polícia v okrese Jü-jou zadržala dvojicu po tom, čo ešte 24. augusta dostala hlásenie o škodách na múre. Prípad ešte stále vyšetrujú.

Veľký čínsky múr, ktorý je dlhý viac ako 20-tisíc kilometrov a patrí do Svetového dedičstva UNESCO, slúžil ako kľúčová severná obrana pre čínske ríše. Budovali ho viaceré dynastie, pričom najstaršie časti majú viac ako dvetisíc rokov. Spomenutá poškodená časť sa datuje k dynastii Ming (1368–1644) a jej súčasťou je aj relatívne dobre zachovaná strážna veža.

Čínske úrady v ostatných rokoch posilnili ochranu Veľkého čínskeho múru a zákroky proti vandalizmu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľký čínsky múr #bager