Irán už viac ako 500 dní zadržiava diplomata EÚ

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell potvrdil, že Irán väzní 33-ročného švédskeho občana Johana Floderusa, ktorý je zamestnancom inštitúcií Európskej únie (EÚ). „Neprestaneme“, kým nebude Johan Floderus oslobodený, povedal Borell v utorok.

05.09.2023 15:15
Irán Foto: ,
Iránska vlajka nad hlavným mestom Teherán
debata

Johana Floderusa v Iráne zatkli v apríli minulého roka a vo väzení v Teheráne je už viac ako 500 dní. Podrobnosti o prípade prvý raz v pondelok zverejnil denník New York Times, ktorý uviedol, že Floderus je pracovníkom Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, čiže diplomatickej služby Európskej únie.

Európska komisia najprv odmietla zverejniť Floderusovu identitu a uviedla len, že ide o prípad švédskeho občana, ktorého iránska vláda zneužila ako „pešiaka na šachovnici z politických dôvodov“.

Borrell však v utorok potvrdil informácie amerického denníka a povedal, že Floderusa „zadržiavajú nelegálne“. „Chcem zdôrazniť, že ja osobne, celý môj tím na všetkých úrovniach, európske inštitúcie v úzkej koordinácii so švédskymi úradmi a s jeho rodinou tlačíme na iránske úrady, aby ho prepustili,“ povedal Borell novinárom na ministerskej schôdzke v španielskom meste Cádiz.

Podľa denníka New York Times Floderus najprv Irán navštívil ako predstaviteľ EÚ, ale v čase, keď ho zatkli, bol v krajine na súkromnej turistickej ceste s priateľmi. Teherán ho potom obvinil so „špionáže“, čo však ľudia, ktorí ho poznajú, rozhodne odmietajú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Irán #diplomat