Severná pologuľa má za sebou najteplejšie leto v histórii

Tohtoročné leto bolo na zemskej severnej pologuli najteplejšie v histórii meraní, uvádzajú v správe Svetová meteorologická organizácia (WMO) a program Európskej únie Copernicus.

06.09.2023 11:42
Počasie / Horúčavy / Otepľovanie / Foto: ,
Ľudia sa osviežujú pri fontáne Piazza del Popolo v talianskej metropole Rím počas horúceho dňa
debata (4)

Tohtoročný august bol nielen najteplejším augustom vôbec, ale aj druhým najteplejším mesiacom v histórii, a to po tohtoročnom júli. Rekordne teplé boli s priemernou teplotou takmer 21 stupňov Celzia aj oceány, ktoré pokrývajú 71 percent zemského povrchu.

Slnko / Horúčavy / Otepľovanie / Čítajte viac Svet zaznamenal 3. júla najteplejší deň v histórii meraní

Na vine sú podľa vedcov predovšetkým zmena klímy spôsobená ľudskou činnosťou, ako je pálenie fosílnych palív, a tento rok skorý prírodný fenoménu El Niño, ktorý dočasne ohrieva časti Tichého oceánu a ovplyvňuje počasie po celom svete.

„Sme svedkami nielen nových extrémov, ale aj pretrvávania týchto rekordných podmienok a dopadov, ktoré majú na ľudí aj planétu. Ide o jasný dôsledok ohrievania klimatického systému,“ uviedol Carlo Buontempo, ktorý v systéme Copernicus vedie oddelenie pre klimatickú zmenu. Copernicus spadá pod únijný vesmírny program a eviduje výkyvy počasia od roku 1940.

Stredozemné more / Bejtrút / Pláž / More / Dovolenka / Oddych / Horúčavy / Čítajte viac Vedci namerali rekordnú teplotu Stredozemného mora

Británia a Spojené štáty však majú záznamy až z polovice 19. storočia a ich meteorologické úrady podľa očakávania čoskoro oznámia, že tohtoročné leto pokorilo aj ich rekordy.

Vedci zo štúdia letokruhov stromov alebo ľadových jadier odhadli, že Zem je teraz teplejšia, než bola za posledných 120 000 rokov. Predtým bola planéta teplejšia, išlo však o obdobie pred vznikom ľudskej civilizácie, kedy boli hladiny morí oveľa vyššie a zemské póly neboli zamrznuté.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #Svetová meteorologická organizácia #severná pologuľa