Čína zvažuje zákon, ktorý by zakazoval nosiť oblečenie 'zraňujúce city druhých'

Obyvatelia Číny na internete vyjadrujú obavy z možnej zmeny zákona, ktorá by umožňovala trestať pokutami či dokonca väzením ľudí, ktorí svojím oblečením "zraňujú city druhých". Informovala o tom agentúra Bloomberg.

07.09.2023 05:35
debata

Stály výbor čínskeho parlamentu nedávno zverejnil zvažovaný návrh zákona, ktorý by zakazoval obliekanie či výroky, ktoré „urážajú ducha čínskeho ľudu a zraňujú jeho city“. Tresty by zahŕňali až 15 dní väzenia a pokuty až 5000 jüanov. Podľa zákonodarcov patrí zmena zákona medzi ich priority na budúci rok.

Polícia v čínskom meste Su-čou neďaleko Šanghaja vlani zadržala ženu, ktorá sa na verejnosti prechádzala v japonskom kimone. Podľa polície tým chcela provokovať. Čína vedie s Japonskom dlhodobý spor kvôli japonskej agresii počas druhej svetovej vojny.

Čínske úrady tiež zakročili proti ľuďom, ktorí si na koncert vzali na seba tričko so symbolom hnutia LGBT+ a v univerzitnom komplexe rozdávali dúhové vlajky. K incidentu s vlajkami došlo na prestížnej univerzite Čching-chua v Pekingu, ktorá dvom študentom udelila oficiálne napomenutie.

Mnohí ľudia na čínskych sociálnych sieťach vyslovili obavy nad navrhovanými zmenami. Používateľ Tu Čao-jung, ktorý sa na sociálnej sieti Weibo označuje za právnika, uviedol, že takýto zákon by „nepochybne priniesol veľkú neistotu a umožnil svojvoľné a neoprávnené tresty“. Jeho komentár, ktorý nazbieral 8 000 lajkov, neskôr zo siete Weibo zmizol.

Podľa agentúry Bloomberg návrh zákona svedčí o tom, ako čínsky líder Si Ťin-pching počas svojej vyše desaťročnej vlády čoraz viac potláča občianske slobody.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína