V dôsledku silných dažďov v Bulharsku, Grécku a Turecku zomrelo najmenej 14 ľudí

Počet obetí silných búrok, ktoré zasiahli Bulharsko, Grécko a Turecko a vyvolali záplavy, stúpol na 14. Najmenej päť ľudí zomrelo, keď sa príval vody prehnal kempom na severozápade Turecka. Záchranári stále pátrajú po jednom nezvestnom, uviedla agentúra AP.

07.09.2023 08:52
Grécko, Povodne, Záplavy Foto: ,
Zaplavená ulica a dvory v obci Milina v strednom Grécku 5. septembra 2023.
debata

V Istanbule, najväčšom tureckom meste, silný dážď zaplavil ulice a domy vo niekoľkých štvrtiach a vyžiadal si najmenej dvoch mŕtvych, z toho jedného občana Guiney. Úrad istanbulského guvernéra informoval, že záplavy postihli viac ako 1 750 domov a podnikov v meste.

V Grécku si rekordné dažde vyžiadali aspoň tri obete pri meste Volos a v Karditse. Traja ďalší ľudia sú nezvestní. Úrady zakázali dopravu vo Volose, neďalekom horskom regióne Pilion a letovisku Skiathos, kde mnohé domácnosti zostali v stredu bez elektriny a tečúcej vody. Dopravu zakázali aj v ďalších dvoch regiónoch stredného Grécka neďaleko Volosu, pričom búrky by mali podľa predpovedí pokračovať minimálne do štvrtkového popoludnia.

V gréckom regióne Magnesia spadlo za 24 hodín viac zrážok, než tam obyčajne zaznamenajú za celý rok. Krajina sa pritom stále spamätáva z ničivých lesných požiarov.

Ľudia kráčajú okolo roztrúsených vozidiel a... Foto: TASR/AP, Khalil Hamra
Turecko, dažde, záplavy Ľudia kráčajú okolo roztrúsených vozidiel a nábytku po záplavách spôsobených prudkými dažďami v Istanbule 6. septembra 2023.

V susednom Bulharsku počet obetí vyčíňania počasia stúpol na štyri, keď telá dvoch nezvestných ľudí vytiahli z mora. V oblasti čiernomorského pobrežia sa väčšina riek vyliala z brehov a niekoľko mostov bolo zničených, čo spôsobilo vážne dopravné problémy. Ministerka cestovného ruchu Zarica Dinkova uviedla, že živelná pohroma na juhu bulharského čiernomorského pobrežia postihla zhruba 4 000 ľudí.

Podľa hasičov išlo o najsilnejšie dažde, aké v Bulharsku zaznamenali od roku 1994, pričom za 24 hodín spadlo toľko zrážok ako zvyčajne za niekoľko mesiacov. Povodne, ktoré sú v oblasti čiernomorského pobrežia zriedkavé, postihujú Bulharsko stále častejšie v dôsledku klimatickej zmeny a nedostatočnej údržby infraštruktúry, píše AFP.

Podpredsedníčka europarlamentu žiada pomoc

Podpredsedníčka Európskeho parlamentu Katarina Barleyová vyzvala na pomoc členským štátom EÚ Bulharsku a Grécku, ktoré v posledných dňoch postihli silné búrky a záplavy. Povedala to pre štvrtkové vydanie médií skupiny Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Rovnako ako v prípade predchádzajúcich prírodných katastrof v iných členských štátoch by sa na obnovu v oboch krajinách mali podľa Barleyovej vyčleniť financie z Fondu solidarity Európskej únie.

Krásne leto na záver. Chladno v noci, teplo cez deň
Video
Zdroj: TV Pravda
Bolo by chybou domnievať sa, že ide len o bežné poveternostné javy, dodala v rozhovore nemecká politička z vládnej Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD). DPA do tohto rozhovoru nahliadla ešte pred jeho zverejnením.

Šéf Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber v tejto súvislosti poukázal na potrebu vyšších investícií do adaptácie na klimatickú zmenu a pohotovostných zložiek.

„Rovnako ako EÚ po povodniach v roku 2021 pomohla Nemecku sumou viac ako 600 miliónov eur, (Berlín) podporí každú krajinu, ktorá je obeťou extrémnych poveternostných podmienok,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #počasie #búrky #Turecko #Bulharsko