Indické úrady sa pred summitom G20 snažia z ulíc Dillí odstrániť túlavé psy. Sú ich tam desaťtisíce

Indické úrady odchytávajú pred summitom G20 stovky túlavých psov v Dillí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na aktivistov bojujúcich za práva zvierat a očitých svedkov.

07.09.2023 14:30
India / G20 / Summit / Foto: ,
Indická armáda v uliciach Naí Dillí pred konaním summitu G20
debata (1)

Úrady už v rámci príprav na summit G20 vyčistili mnohé dillíjske slumy a prijali aj opatrenia na odstrašenie opíc z verejných priestorov.

Summit G20 sa uskutoční tento víkend, pričom pôjde o doteraz najväčšie stretnutie svetových lídrov v Indii. Okrem iných sa na ňom zúčastní americký prezident Joe Biden, britský premiér Rishi Sunak či japonský premiér Fumio Kišida.

Mestské zastupiteľstvo v Dillí nespojilo odchyt psov so summitom a uviedlo, že psy sú odchytávané len v prípade nutnosti. Autá určené na odchyt túlavých psov však mali nápis „V službe G-20“.

Podľa údajov indickej vlády sa v uliciach mesta Dillí, ktorého súčasťou je i hlavné mesto Naí Dillí, potuluje vyše 60-tisíc psov. Často ich kŕmia obyvatelia mesta, pričom prípady napadnutia človeka psom sa nevyskytujú veľmi často.

Mestské zastupiteľstvo v Dillí v auguste nariadilo odstrániť túlavých psov z „blízkosti významných miest vzhľadom na konanie summitu G20“. Po dvoch dňoch ho však pre kritiku stiahlo.

Podľa aktivistov mesto začalo minulý týždeň odchytávať psy „nehumánnym spôsobom“, pričom nepoužíva metódy, ktoré nariaďujú smernice. Z oblastí ako letisko alebo miesto konania summitu bolo doteraz odchytených podľa aktivistov takmer tisíc psov.

Mestské zastupiteľstvo vo vyhlásení uviedlo, že odchytené psy sú v bezpečí a je im poskytnutá nevyhnutná zdravotná starostlivosť, pričom budú vypustené na miesta, kde boli odchytené.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #pes #Dillí #summit G20