Islamisti zabili pri dvoch útokoch v Mali viac ako 60 ľudí

Najmenej 64 vojakov a civilistov prišlo o život pri dvoch útokoch islamistických bojovníkov v Mali. Oznámila to v noci na piatok vojenská vláda západoafrickej krajiny, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

08.09.2023 09:13
debata (4)

Teroristi podľa oznámenia vo štvrtok v meste Bamba na severovýchode krajiny napadli loď a armádny tábor. Zabili najmenej 49 civilistov a 15 vojakov. Podľa médií zahynulo tiež 50 islamistov. Malijská vláda vyhlásila trojdňový štátny smútok.

Mali, ktoré má približne 20 miliónov obyvateľov, zažilo od roku 2012 tri vojenské prevraty a je považované za veľmi nestabilnú krajinu.

Súčasná vojenská vláda, ktorá sa čoraz viac prikláňa k Rusku, sa moci chopila v roku 2021. V júni dôrazne žiadala, aby z Mali odišlo všetkých 12.000 príslušníkov stabilizačnej misie OSN (MINUSMA). Tá sa z krajiny stiahne podľa aktuálnych plánov do konca roka a svoje základe odovzdá miestnym bezpečnostným si­lám.

Misiu OSN zriadili po konflikte z roku 2012 s islamis­tickými extrémistami a tuaregskými povstalcami na severe Mali. Islamisti odvtedy rozšírili svoje aktivity do Burkiny Faso a Nigeru. Všetky tri krajiny majú v súčasnosti vojenské vlády a prerušili spojenectvo s bývalom koloniálnou veľmocou Francúzskom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Mali #islamisti #Islamský štát