Polícia zatkla v Londýne podozrivého teroristu, ktorý ušiel z väzenia

Britská polícia v sobotu zatkla podozrivého teroristu Daniela Khalifeho, ktorý začiatkom tohto týždňa ušiel z londýnskeho väzenia a spustil tým celoštátne pátranie. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

09.09.2023 20:37
väzenie, londýn Foto: ,
Väznica, z ktorej utiekol britský vojak Daniel Abed Khalife tak, že sa pripútal k podvozku dodávky, ktorou do zariadenia vozia potraviny.
debata

„Príslušníci Metropolitnej polície zatkli Daniela Khalifeho. Zadržali ho dnes krátko pred 11.00 h v (londýnskej) oblasti Chiswick a v súčasnosti sa nachádza v policajnej väzbe,“ uviedla polícia v príspevku na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Bývalý vojak čakal vo väznici na proces pre obvinenia spojené s terorizmom.

Khalife (21) utiekol z väzenia Wandsworth na juhu Londýna v stredu ráno, keď nebadane vykĺzol z kuchyne, kde pracoval. Z väzenia pravdepodobne unikol pripútaný k podvozku dodávky, ktorá tam dovážala potraviny.

Väzenie / Wandsworth / Čítajte viac Bývalý vojak obvinený z terorizmu utiekol z londýnskeho väzenia. Expert hovorí o katastrofálnom zlyhaní systému

Britská polícia spustila rozsiahlu pátraciu akciu, v rámci ktorej posilnila bezpečnostné kontroly v prístavoch a na letiskách. Obávala sa, že podozrivý môže ujsť z krajiny.

Po tom, ako ho spozorovali na juhozápade Londýna, ho polícia nakoniec v sobotu zatkla vo štvrti Chiswick.

Khalife bol z armády prepustený v máji. Je obvinený z toho, že sa snažil získať informácie, ktoré by mohla použiť osoba pripravujúca teroristický čin. Okrem toho je obvinený, že na vojenskej základni nastražil falošné výbušniny. K týmto udalostiam malo dôjsť v roku 2021, keď slúžil na základni britského Kráľovského letectva (RAF) v meste Stafford. Khalife čakal vo väzbe na proces, ktorý sa má začať 13. novembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Londýn #Veľká Británia #terorista