Deň, ktorý zmenil históriu: Američania si pripomínajú výročie útokov z 11. septembra

Američania naprieč Spojenými štátmi si v pondelok pripomínajú výročie teroristických útokov z 11. septembra. Pietne akcie sa konajú aj v odľahlej Aljaške, kde dnes popoludní miestneho času (po 22.00 h SELČ) na ceremónii na vojenskej základni vystúpi aj prezident Joe Biden.

11.09.2023 16:00 , aktualizované: 18:32
wtc, dvojičky, teroristický útok, 9. september Foto: ,
Spomienková slávnosť pri príležitosti výročia teroristických útokov z 11. septembra 2001. New York, 11.9.2023
debata (108)

Stredobodom tradičnej piety je však miesto zvané Ground Zero v New Yorku, kde pred 22 rokmi dve civilné lietadlá unesené islamskými radikálmi narazili do mrakodrapov Svetového obchodného centra (WTC). Ďalšie lietadlo o niekoľko desiatok minút neskôr narazilo do budovy Pentagonu a štvrté sa zrútilo do polí v Pensylvánii, hoci jeho cieľom mal pravdepodobne byť Biely dom alebo Kapitol. Američania o udalostiach, ktoré si vyžiadali takmer 3 000 ľudských životov, dnes hovoria ako o „dni, ktorý zmenil históriu“.

„V ten deň sme boli jednou krajinou, jedným národom, jedným ľudstvom, práve tak, ako by to malo byť. Taký som mal pocit. Že sme sa všetci spojili a každý robil, čo mohol a robil to tam, kde mohol,“ povedal agentúre Reuters Eddie Ferguson, šéf záchranného útvaru hasičov vo virginskom okrese Goochland County. Miesto je od Pentagonu vzdialené asi 160 kilometrov a od New Yorku ešte trikrát toľko, ale s 11. septembrom ho spája miestny pamätník vyrobený z ocele z jedného zo zrútených mrakodrapov WTC. Miestni každý rok v septembri organizujú hneď dve spomienkové akcie – jednu rannú venovanú príslušníkom záchranných zložiek, ktorí vtedy zasahovali, a jednu večernú venovanú obetiam teroristických útokov.

V iných mestách naprieč USA dnes znejú zvony, ľudia držia chvíle ticha, zapaľujú sviečky alebo vztyčujú vlajky. „Sme len malinká komunita. Ale je pre nás dôležité si tieto udalosti pripomínať. Nielen 11. septembra, ale aj všetky ostatné, ktoré nás robia slobodnými,“ povedal Joe Maurath, starosta asi štvortisícového Fentonu v Missouri na predmestí St. Louis. S novinármi hovoril pred pamätnou doskou Jessicy Sachsovej, jednej z obetí 11. septembra, ktorá odtiaľ pochádzala.

Na newyorskom Ground Zero dospelí, deti aj politickí predstavitelia dnes pri niekoľko hodín trvajúcej spomienkovej ceremónii čítali mená zosnulých. Medzi prítomnými bola napríklad aj viceprezidentka Kamala Harrisová. Prezident Biden po návrate z návštevy Ázie vystúpi pri ceremónii na Aljaške a prvá dáma Jill Bidenová mieni položiť kvety pri pamätníku budovy ministerstva obrany.

„Dnes si pripomíname 2977 drahocenných životov, ktoré nám boli ukradnuté 11. septembra 2001 a uvedomujeme si všetko, čo sme v to septembrové ráno stratili v plameňoch,“ uviedol na sociálnej sieti Biden. Dejiny Americky sa pred 22. rokmi podľa jeho slov zmenili, charakter národa sa však nezmení a nesmie sa zmeniť.

WTC, svetové obchodné centrum Čítajte viac Po 22 rokoch sa podarilo identifikovať ďalšie dve obete útokov na WTC

Denník The New York Times (NYT) dnes pripomína, že za posledných 22 rokov sa zmenil prístup politických kandidátov k výročiu 11. septembra. Kým v prvých rokoch bolo považované za nevhodné organizovať akcie súvisiace s politickou kampaňou, už v roku 2004 prezident George Bush mladší využil zábery ľudských pozostatkov vytiahnutých na mieste útoku v New Yorku. V roku 2008 si rivali prezidentských volieb Barack Obama a John McCain pri pamätníku Ground Zero symbolicky podali ruky a ten deň nevysielali žiadne televízne politické reklamy, hoci iné časti ich kampane pokračovali. V roku 2015 neskorší prezident Donald Trump výročie útokov využil naplno, keď volal po obmedzení moslimskej imigrácie do USA, píše NYT.

Terajší, podľa prieskumov po Trumpovi najvýraznejší republikánski uchádzači o prezidentský úrad Ron DeSantis a Vivek Ramaswamy sa dnes v New Yorku plánujú stretnúť s pozostalými a niekdajší republikánsky viceprezident Mike Pence sa zúčastní na spomienkovej akcii v Iowe.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #New York #teroristický útok #Bin Ládin #WTC #al-Káida #11. september 2001