Sloboda tlače a prejavu v Rusku neexistuje, tvrdí nobelista Muratov. Viní z toho aj Západ

V Rusku neexistuje sloboda tlače ani sloboda prejavu. Uviedol to v pondelok ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny za mier Dmitryj Muratov v nemeckom Hamburgu na podujatí na podporu slobody žurnalistiky.

11.09.2023 21:04
Dmitryj Muratov Foto: ,
V popredí Dmitryj Muratov
debata (67)

„História nezávislej žurnalistiky sa skončila, je po nej,“ povedal Muratov na podujatí Week of Press Freedom.

Rusko musíte milovať, inak vás označia z rusofóba
Video
Zdroj: TV Pravda

Muratov je šéfredaktorom a zakladateľom novín Novaja Gazeta, ktoré sú v Rusku zakázané. Stále žije v Moskve a chce sa tam vrátiť, preto môže v Hamburgu povedať len to, čo môže povedať aj v ruskom hlavnom meste, povedal v rozhovore pre nemeckú stanicu NDR. „V Moskve už viac nemôžem hovoriť o ničom,“ zdôraznil.

Muratov žiadal od úradov vysvetlenie v prípade reportérky Novej Gazety Jeleny Milašinovej a právnika Alexandra Nemova, ktorí boli začiatkom júla unesení a zbití v metropole Čečenska Groznyj. „Kremeľ oficiálne sľubuje, že tento trestný čin štát vyšetrí,“ povedal Muratov a ukázal fotografiu Milašinovej s vážnymi zraneniami. Pripomenul, že od útoku uplynulo viac než deväť týždňov a vo vyšetrovaní nenastal žiadny pokrok.

Muratov Čítajte viac Muratov: Putin získal absolútnu moc, propaganda obhajuje použitie jadrových zbraní

Západ je podľa neho čiastočne zodpovedný za situáciu slobody tlače v Rusku. Rusko sa podľa jeho slov Západu roky pýta, či potrebujú plyn v Nemecku alebo slobodu tlače v Rusku. Odpoveďou je už 20 rokov plyn.

„Poprední európski politici boli spoločníkmi Putina,“ povedal Muratov a pripomenul bývalého spolkového kancelára Gerharda Schrödera, či ďalších politikov.

Muratov získal Nobelovu cenu za mier v roku 2021 spolu s filipínskou novinárkou Mariou Ressovou „za úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je predpokladom demokracie a trvalého mieru“ v každej krajine. Rusko ho začiatkom septembra zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov.

Novaja Gazeta Čítajte viac Ruská Novaja gazeta končí, kým sa neskončí 'špeciálna operácia' na Ukrajine
67 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sloboda prejavu #sloboda slova #Dmitrij Muratov