Na rozkaz nečakal. Ruský pilot strieľal na britské lietadlo, takmer zabil 30 ľudí

Ruský pilot sa pokúsil zostreliť pozorovacie lietadlo britského Kráľovského letectva (RAF), keď sa domnieval, že má povolenie strieľať. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

14.09.2023 14:20
Su-27 / Bojová stíhačka / Foto: ,
Bojové stíhačky typu Su-27 vzlietajú z vojenskej základne v Žitomyrskej oblasti, december 2018.
debata (306)

Pilot podľa dostupných informácií vystrelil dve rakety, z ktorých prvá minula, nie zlyhala, ako sa vtedy tvrdilo. Rusko pritom incident z vlaňajšieho septembra pripísalo „technickej poruche“ a britské ministerstvo obrany ruské vysvetlenie verejne akceptovalo.

Rusko poslalo dve stíhačky Su-27 k britským lietadlám
Video
Rusko vyslalo dvojicu stíhačiek Su-27 k trom lietadlám, ktoré Rusi identifikovali ako "lietadlo RC-135 na elektronické spravodajstvo a elektronický boj a dve viacúčelové stíhačky RAF Typhoon". Keď sa ruské stíhačky priblížili, lietadlá sa podľa ministerstva obrany vzdialili od hranice Ruskej federácie. / Zdroj: MO RF

Teraz však tri vysokopostavené západné zdroje z oblasti obrany oboznámené s incidentom pre BBC uviedli, že ruská komunikácia zachytená lietadlom RAF RC-135 Rivet Joint sa od oficiálnej verzie veľmi líši.

Lietadlo RAF s 30-člennou posádkou plnilo 29. septembra minulého roka pozorovateľskú misiu nad Čiernym morom v medzinárodnom vzdušnom priestore, keď sa stretlo s dvoma ruskými stíhačkami Su-27. Zachytená komunikácia ukazuje, že jeden z ruských pilotov si na základe nejednoznačného príkazu z ruskej pozemnej stanice myslel, že dostal povolenie zamerať britské lietadlo. Druhý ruský pilot to však neurobil a po vypálení prvej rakety sa na svojho partnera ohradil a nadával mu. Ten však napriek tomu vypálil aj druhú strelu.

Lietadlo Rivet Joint je vybavené senzormi na zachytávanie komunikácie. Posádka RAF tak mohla odpočúvať incident, ktorý mohol mať za následok ich vlastnú smrť. Ministerstvo obrany podľa BBC podrobnosti o tejto komunikácii nezverejní.

manta Čítajte aj Ruská stíhačka podľa Američanov nad Sýriou zasiahla americký dron

„Naším zámerom bolo vždy chrániť bezpečnosť našich operácií, vyhnúť sa zbytočnej eskalácii a informovať verejnosť a medzinárodné spoločenstvo,“ uviedol v reakcii na nové odhalenia hovorca rezortu obrany.

Podľa BBC môže byť niekoľko dôvodov, prečo sa britské ministerstvo obrany zdráhalo poskytnúť všetky podrobnosti. V prvom rade Spojené kráľovstvo nechcelo zverejniť rozsah zberu spravodajských informácií a podrobnosti o zachytenej komunikácii.

Dôležitejšie však je to, že ani jedna strana nechcela eskaláciu, ktorá by mohla potenciálne vtiahnuť člena Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) do vojenskej konfrontácie s Ruskom. Incident však opäť poukazuje na to, ako by jedna chyba a nesprávny odhad jednotlivca mohli vyvolať širší konflikt.

Stret amerického drona s ruskou stíhačkou
Video
Zdroj: US Air Force

Ministerstvo teraz pre BBC uviedlo, že „tento incident je jasnou pripomienkou potenciálnych dôsledkov Putinovej barbarskej invázie na Ukrajinu“.

Napriek tomu, že lietadlo takmer zostrelili, RAF pokračuje v pozorovacích letoch nad Čiernym morom. Od incidentu však tieto pozorovacie lety sprevádzajú stíhačky Typhoon vyzbrojené raketami vzduch-vzduch.

stíhačka / USA / F-16 / Čítajte aj Moskva bráni Islamský štát? Ruská stíhačka takmer zabila posádku amerického lietadla

Spojené kráľovstvo je jediným členom NATO, ktorý vykonáva misie s posádkou nad Čiernym morom, dodáva BBC.

306 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #ruská armáda #ruské stíhačky #Su-27