Benátky nezaradia na zoznam ohrozeného kultúrneho dedičstva

Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) vo štvrtok oznámila, že talianske Benátky nezaradí na zoznam ohrozeného kultúrneho dedičstva.

14.09.2023 23:24
Benátky Foto: ,
Gondoliér prepravuje turistov na gondole v Benátkach
debata

Organizácia prijala rozhodnutie počas výročného stretnutia, ktoré sa koná v Rijáde. Benátky sú jednou z najobľúbenejších turistických destinácií na svete, organizácia zvažovala ich zaradenie na zoznam ohrozeného kultúrneho dedičstva nielen pre ohrozenie masovým turizmom, ale aj stúpajúcou hladinou svetových oceánov.

Benátky, Taliansko

Video

Správa prichádza len niekoľko dní po tom, ako vedenie mesta rozhodlo o skúšobnom zavedení poplatku za vstup do preplneného historického centra. Týkať sa bude od jari budúceho roka jednodňových turistov, ktorí v Benátkach nestrávia aspoň jednu noc, s výnimkou detí do 14 rokov. Zaplatiť budú musieť päť eur.

Vlani prenocovalo v historickom centre Benátok približne 3,2 milióna turistov, uvádzajú oficiálne údaje – v tomto počte nie sú zahrnuté tisíce jednodňových návštevníkov. Skúška bude prebiehať v roku 2024 celkovo približne 30 dní, predovšetkým v dňoch plných ľudí, ako sú predĺžené víkendy a štátne sviatky.

Neapol, Taliansko, Castel dell Ovo Čítajte viac Turisti, pozor na krádeže v Taliansku. Tieto mestá majú najviac zlodejov
debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky