Strana Alternatíva pre Nemecko presiahla v prieskume v Brandenbursku hranicu 30 percent

Krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) prvýkrát prekročila hranicu 30 percent v prieskume verejnej mienky v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko. Predtým už presiahla túto hranicu vo východných spolkových krajinách Durínsko a Sasko, uviedla agentúra DPA.

15.09.2023 06:16
Germany Far Right Foto: ,
Zhromaždenie stúpencov Alternatívy pre Nemecko (AfD) pred voľbami do Európskeho parlamentu v máji 2019.
debata (91)

Prieskum uskutočnila spoločnosť Infratest dimap pre televízny program Brandenburg aktuell na stanici rbb24 a pre rozhlasovú stanicu Antenne Brandenburg.

AfD zaznamenala v prieskume 32 percent, sociálni demokrati (SPD) iba 20 percent. SPD je v súčasnosti najväčšou stranou v Brandenbursku i v celom Nemecku. Spolková krajina Brandenbursko obkolesuje Berlín a patria do nej mestá ako Cottbus alebo jej metropola Postupim.

Brandenbursko si bude voliť nový parlament na budúci rok 22. septembra, Sasko a Durínsko 1. septembra. Nasledujúce celonemecké voľby budú v tretej štvrtine roku 2025. AfD je na vrchnej priečke aj v niekoľkých celonemeckých prieskumoch.

Expert na politické prieskumy Gideon Botsch povedal, že výsledky prieskumu v Brandenbursku sú akýmsi protestom proti tradičným stranám a nevychádzajú z politiky.

„Po AfD nie je dopyt preto, že ponúka riešenia,“ uviedol Botsch, profesor politológie na Univerzite v Postupime. „AfD v skutočnosti nemá tušenie, aké sú v Brandenbursku problémy,“ dodal.

Prieskum sa uskutočnil medzi 1 160 oprávnenými voličmi v Brandenbursku od 8. do 11. septembra. Štatistická chyba je dva až tri percentuálne body.

Vo štvrtok bol tiež s pomocou AfD presadený návrh opozičnej strany CDU na zníženie daní v Durínsku.

Na celoštátnej úrovni CDU opakovane vyhlásila, že nebude spolupracovať s AfD – tú nemecké úrady vyšetrujú pre extrémistické smerovanie a mnohým Nemcom pripomína nacistickú minulosť.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #AfD