Kim u Putina. Videl kozmodróm, navštívil závod na výrobu stíhačiek

Severokórejský vodca Kim Čong-un v piatok dorazil do ruského mesta Komsomolsk na Amure a okamžite zamieril do leteckého závodu, kde sa vyrábajú stíhačky, píše agentúra Reuters.

15.09.2023 08:47
Rusko, KĽDR, Kim Čong-un Foto:
Na fotografii, ktorú zverejnil gubernátor ruského ďalekéhovýchodného regiónu Chabarovského kraja Michail Děgťarjov na Telegrame, severokórejský vodca Kim Čong-un (v strede) sa pozerá do kokpitu vojenského lietadla pri návšteve ruského leteckého závodu, ktorý vyrába bojové lietadlá v Komsomolsku na Amure približne 6 200 kilometrov východne od Moskvy v Rusku.
debata (26)

V stredu sa severokórejský líder na Ďalekom východe stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Južná Kórea nad Kimovým programom v Rusku, orientovaným na prehĺbenie vojenskej spolupráce Moskvy a Pchjongjangu, vyjadrila hlboké znepokojenie.

Vladimír Putin a Kim Čong-un na návšteve kozmodrómu
Video
Severokórejský vodca Kim Čong-un sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na kozmodróme Vostočnyj na Ďalekom východe 13. septembra 2023. / Zdroj: Kremlin.ru

Hostitelia na záver návštevy predviedli vodcovia KĽDR stíhačku Su-35 pri lete, uviedla štátna agentúra TASS. Pri ukážke aj v leteckej továrni, pomenovanej po prvom kozmonautovi Jurijovi Gagarinovi, Kima sprevádzal podpredseda ruskej vlády, minister priemyslu a obchodu Denis Manturov. Podnik podľa TASS okrem Su-35 vyrába aj najnovšiu stíhačku Su-57. Hosť si prezrel aj výrobný závod korporácie Jakovlev, kde sa podľa agentúry Reuters vyrábajú časti trupu a krídiel civilného dopravného lietadla Suchoj Superjet 100.

„Na ceste konvoja na stanici obyvatelia mesta zdravili severokórejského vodcu,“ napísala na záver Kimovej návštevy v meste agentúra Interfax. Ďalšou zastávkou má byť Vladivostok.

Kim do Ruska v utorok prišiel zo Severnej Kórey obrneným vlakom a na stanici blízko rusko-severokórejskej hranice ho privítali funkcionári. Po dlhej ceste vlakom na sever sa v stredu na kozmodróme Vostočnyj stretol s Putinom, ktorý ho privítal 40-sekundovým stiskom ruky. Štvrtok Kim zrejme strávil na ceste, médiá neinformovali, kde presne sa nachádza.

Putin po stretnutí uviedol, že Kim pôjde do Komsomolska na Amure, kde navštívi letecké preteky, a potom sa vydá do Vladivostoku, kde si pozrie ruskú Tichomorskú flotilu, univerzitu a ďalšie miesta.

Severokórejský líder v stredu Putinovi povedal, že podporuje všetky jeho rozhodnutia, a hovoril o spoločnom boji oboch krajín proti Západu a zlu. Putin prisľúbil, že Rusko pomôže Pchjongjangu s vyslaním družíc na obežnú dráhu. Západné médiá predtým uviedli, že šéf Kremľa plánuje severokórejského lídra požiadať o zbrane, ktoré by podporili ruskú inváziu na Ukrajinu, čo predstavitelia ani jednej krajiny nepotvrdili. Putin potom podľa štvrtkových správ severokórejských médií prijal pozvanie do KĽDR.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #KĽDR #Kim Čong-un #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine