Turecko prvýkrát spochybnilo potrebu nového uzla pre ruský plyn, ktorý navrhol Putin

Turecko po prvý raz verejne spochybnilo potrebu nového uzla pre dodávky zemného plynu, ktorý minulý rok navrhol ruský prezident Vladimir Putin. Minister energetiky Alparslan Bayraktar vo štvrtok skupine novinárov povedal, že krajina už má dobre fungujúcu platformu na obchodovanie s plynom.

15.09.2023 11:52
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (93)

„Máme veľmi dobre fungujúcu energetickú burzu, ako aj burzu plynu,“ povedal minister. „Potrebujeme ďalšiu obchodnú platformu? Môžeme ju mať, žiadny problém. Našim ruským kolegom však navrhujeme, aby analyzovali dnešnú mocenskú výmenu,“ dodal.

Putin prvýkrát nastolil myšlienku vytvorenia „plynového uzla v Turecku pre dodávky do iných krajín“ počas rokovaní s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v kazašskom hlavnom meste Astana vlani v októbri. Erdogan potom nariadil svojej vláde, aby okamžite začala s prípravami na „medzinárodné distribučné centrum“ v Turecku.

Vyvolalo to obavy Európskej únie, ktorá sa pokúša ukončiť svoju závislosť od ruskej energie v reakcii na Putinovu vojnu na Ukrajine. Turecko má aj napriek členstvu v NATO k Rusku pozitívny vzťah. Oficiálne však zachováva neutrálny postoj vo vojne na Ukrajine a dodáva zbrane Kyjevu.

Rusko v súčasnosti dodáva plyn do Turecka cez dva plynovody vedúce popod Čierne more. Časť tohto plynu smeruje do krajín juhovýchodnej Európy, ako sú Maďarsko a Grécko.

Moskva tiež stavia jadrovú elektráreň na tureckom pobreží Stredozemného mora, ktorá by mohla v konečnom dôsledku znížiť závislosť krajiny od dovozu zahraničného plynu.

Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin Čítajte viac Turecko bude za ruský plyn platiť v rubľoch. Putin ďakuje Erdoganovi
93 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Turecko #Vladimir Putin