Meloniová: Migračný tlak na Taliansko je neúnosný, mala by zakročiť EÚ

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v piatok uviedla, že tlak migrantov prichádzajúcich do krajiny je neúnosný. Vyzvala zároveň Európsku úniu, aby zasiahla.

15.09.2023 23:15
Migrácia / Migranti / Lampedusa / Foto: ,
Talianska polícia kráča okolo migrantov na ostrove Lampedusa 15. septembra 2023
debata (7)

„Migračný tlak, ktorý zažíva Taliansko od začiatku tohto roka, je neudržateľný,“ uviedla Meloniová vo videoposolstve, ktoré zverejnila jej kancelária. Dodala, že tento tlak vychádza z „náročnej medzinárodnej situácie“ v Afrike.

Meloniová podľa zdrojov pozvala predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyenovú na návštevu ostrova Lampedusa, kde už niekoľko dní panuje chaos vzhľadom na obrovskú vlnu migrantov prichádzajúcich po mori zo severnej Afriky.

Ódor: Treba hľadať európske riešenia migrácie.

Video

Von der Leyenová pozvanie prijala a obe političky by mali ostrov navštíviť spoločne v blízkej budúcnosti, uviedli nemenované zdroje, ktoré citovala ANSA.

Hovorkyňa EK vo štvrtok uviedla, že Európska únia je pripravená pomôcť Taliansku vyrovnať sa s náporom migrantov a utečencov prichádzajúcich po mori na malý ostrov Lampedusa.

Taliansko zápasí s prudkým nárastom počtu migrantov. V hlavnom prijímacom centre na Lampeduse bolo vo štvrtok ráno zhruba 7-tisíc ľudí, hoci tam majú kapacity len pre 400 osôb. Z ostrova mali na Sicíliu previezť približne 5-tisíc ľudí.

Talianske ministerstvo vnútra zaznamenalo tento rok už takmer 124-tisíc migrantov, ktorí sa do krajiny dostali cez Stredozemné more. Vlani ich za rovnaké obdobie bolo 65 500. Tieto čísla ešte neprekonali údaje z roku 2016, keď do Talianska dorazilo vyše 181-tisíc migrantov.

Pápež František, Maďarsko Čítajte viac Pápež v Budapešti slúžil omšu pred 50-tisíc ľuďmi, zastal sa migrantov
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Európska únia #migrácia #Georgia Meloniová