Poľský zberateľ rekordov vyniesol 50-kilogramový kameň na vrchol hory Rysy, hrozí mu pokuta

Poľský športovec a zberateľ najrôznejších rekordov Wojciech Sobierajski minulý víkend vyniesol na vrchol hory Rysy na poľskej strane Tatier kameň vážiaci 50 kilogramov.

16.09.2023 14:39
debata (2)

Chcel totiž, aby tento najvyšší bod Poľska dosiahol výšku 2 500 metrov nad morom. Mužovi, ktorý sa o svoj športový výkon podelil na sociálnych sieťach, ale teraz podľa poľských médií hrozí pokuta kvôli možnému narušeniu prírody.

„Nemyslím si, že je sa čím chváliť. Na čo nosiť 50-kilogramový kameň, keď môže ohroziť ostatných turistov, aj tú osobu, ktorá ho nesie. Záležitosť teraz rieši správa parku,“ povedala rozhlasovej stanici RMF24 pracovníčka Tatranského národného parku Magdalena Zwijaczová- Kozicová.

Pokiaľ podľa nej správa zistí porušenie niektorého ustanovenia zákona o ochrane prírody, Sobierajski bude čeliť dôsledkom svojho „opovážlivého“ správania.

„Od teraz má najvyšší vrchol Poľska 2500 metrov nad morom,“ napísal Sobierajski na instagrame, kde podrobne zaznamenal celý svoj viac ako deväťhodinový výstup.

Denník Gazeta Wyborcza poznamenal, že to nie je prvýkrát, čo sa niekto pokúsil oficiálne 2 499 metrov vysoký vrchol umelo navýšiť, aby dosiahol okrúhle číslo. Adam Rzepecki, člen umeleckého zoskupenia Lodž Kaliska, z vynášania menších kameňov urobil pred niekoľkými rokmi umelecký happening. „Prečo by mali byť Rysy len 2499 metrov vysoké? Pridajte meter a Poliaci budú mať dvojapoltisícovku,“ nabádal vtedy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #hory #kameň #Rysy