Poľsko zakáže vjazd autám s ruskou poznávacou značkou

Poľsko od nedele zakáže vjazd automobilom s ruskou poznávacou značkou, informoval dnes podľa médií poľský minister vnútra. Rovnaký krok v predchádzajúcich dňoch oznámili aj Fínsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

16.09.2023 14:17
Poľská hranica / Poľsko / Foto:
debata (128)

Poľsko tak reaguje na vyjadrenie Európskej komisie, ktorá v uplynulých dňoch objasnila pravidlá ohľadom zákazu dovozu automobilov a osobných vecí z Ruska. Sankcie, ktoré EÚ prijala proti Moskve kvôli jej invázii na Ukrajinu, sa podľa EK vzťahujú na všetky autá z Ruska, teda aj na tie, ktorými cestujú ľudia a ktoré na územie Európskej únie vstupujú iba dočasne. Dôvodom je snaha zabrániť obchádzaniu sankcií.

„Je to ďalší prvok sankcií proti Rusku a občanom tohto štátu kvôli brutálnej vojne proti Ukrajine,“ uviedol minister Mariusz Kamiński podľa serveru Onet.pl. „V súlade s pokynmi Európskej komisie ohľadom zákazu vjazdu áut zaregistrovaných v Rusku na území Európskej únie…bude zákaz na hraniciach Poľska platiť od zajtrajška (nedeľa), platnosť nadobúda od polnoci,“ povedal minister na tlačovej konferencii usporiadanej na hraničnom priechode v Terespolu.

„Zákaz sa už skôr týkal ruských kamiónov. Teraz dokončujeme túto vec. Žiadny ruský automobil do Poľska nevojde,“ povedal minister. Dodal, že zákaz sa vzťahuje na všetky ruské autá, či už využívané na komerčné účely, alebo súkromne, a nezáleží na tom, či majiteľom vozidla je Rus, alebo občan inej krajiny. „Platí zásada, že auto zaregistrované v Rusku nemá právo vojsť do Poľska,“ zdôraznil a dodal, že „ruský štát je v súčasnosti hrozbou pre medzinárodnú bezpečnosť“.

Poľsko patrí k hlavným spojencom Ukrajiny od vpádu ruských vojsk do susednej krajiny z vlaňajšieho februára. Kvôli odstrašeniu Ruska pred prípadným útokom aj na Poľsko začala Varšava veľkorysú modernizáciu svojich ozbrojených síl vrátane veľkých nákupov zbraní v zahraničí.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #Poľsko #Rusko #poznávacia značka