Útok na Krym bude rozhodujúci. Chystajú sa naň Ukrajinci pri Chersone?

Najprudšie boje prebiehajú už niekoľko mesiacov v Záporožskej oblasti, aktuálne najmä južne od obce Robotyne, kde sa Ukrajinci dostali už za druhú z troch ruských obranných línií. Silné boje prebiehajú aj v okolí Bachmutu a na hranici Charkovskej a Luhanskej oblasti. O situácii v Chersonskej oblasti panuje úplné ticho, no zaujímavé veci sa dejú aj tam.

17.09.2023 06:00
vojna na Ukrajine, Krym, vojenská loď Foto:
Ruská vojenská loď pri Krymskom moste.
debata (178)

Na ľavom brehu Dnepra sa Ukrajinci najprv vylodili v blízkosti zničeného Antonivského mosta pri meste Olešky. Neskôr si vytvorili predmostie aj pri dedine Kozači Laheri 15 proti prúdu. Minulý týždeň vzniklo tretie malé predmostie na Rusmi okupovanom ľavom brehu. Nachádza sa uprostred medzi prvými dvomi. Ukrajinci ho opäť vytvorili vylodením, nevzniklo rozšírením existujúcich predmostí.

Dramatické zábery: ako Ukrajinci oslobodili Robotyne
Video
Protiofenzíva pokračuje, ruskí okupanti ustupujú. Ukrajinci oslobodili obec Robotyne v Záporožskej oblasti a sú odhodlaní pokračovať v boji. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Z oficiálnych zdrojov o týchto predmostiach nevieme takmer nič. Ukrajinská strana dodržiava prísne informačné embargo. Hovorkyňa ukrajinského Južného operačného veliteľstva, kapitánka Natalija Humeňuková k tomu povedala len toľko: „Ozbrojené sily Ukrajiny držia určitú baštu na ľavom brehu Dnepra. Áno, sú tam pozície, je tam určitá konsolidácia, ale vývoj udalostí si stále vyžaduje informačné ticho.“

Ruská strana predmostie pri Oleškách na začiatku niekoľkokrát „zlikvidovala“, a keď sa ukázalo, že to nie je pravda, postupne sa odmlčala aj ona. Jediné dostupné informácie tak máme zo sociálnych sietí, kde sa z času na čas objavia videá či iné informácie z tejto oblasti. Na ich základe sa však dá veľa vecí zrekonštruovať. Je jasné, že Ukrajinci majú niekoľko predmostí a že sa cez rieku prepravujú na člnoch voľne a bez odporu. Iniciatíva je jednoznačne na ich strane.

Úlohou týchto predmostí je oslabovanie ruskej obrany. Ukrajinské špeciálne jednotky tam prepadávajú ruské pozície obsadené neskúsenými mobilizovanými vojakmi a navádzajú na ne delostreleckú paľbu. Výsledkom je, že ruská strana má neustále straty a znižuje sa jej prehľad o situácii v operačnej oblasti. Naopak, ukrajinský prehľad o bojisku sa zvyšuje. Darí sa im lokalizovať čoraz viac ruských pozícií a napádať ich dronmi či delostrelectvom. Oslabujú aj ruskú protivzdušnú obranu a ukrajinské drony prenikajú podľa zverejnených záberov čoraz hlbšie. Tak odhaľujú a pomáhajú likvidovať ďalšie ciele a tento cyklus v neprospech Ruska sa ešte viac prehlbuje.

Otázkou je, čo tým Ukrajinci sledujú. Ak chcú len viazať ruské sily, tak im to nevychádza. Rusi totiž zjavne dospeli k názoru, že veľký útok cez rieku nehrozí a obranu pozdĺž Dnepra oslabili odoslaním jednotiek do Záporožskej oblasti. Ak sa ale Ukrajinci pripravujú na prekročenie rieky aj s ťažkou technikou a útok smerom na Krym, tak im ruské kroky vyhovujú.

Dovolenka? Kyjev varuje Rusov pred cestou na Krym
Video
Ukrajina má pre Rusov jednu dovolenkovú radu. Nechoďte na Krym! / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Príprave útoku na Krym nasvedčuje aj sústavné oslabovanie jeho protivzdušnej obrany. Po tom, čo im Ukrajinci zničili niekoľko batérií vrátane dvoch najmodernejších systémov S-400 a obsadili vrtné plošiny v Čiernom mori, na ktorých mali radary, je ruská obrana Krymu v smere zo západu do istej miery oslepená. Preto sa Ukrajincom podaril útok na Sevastopoľ a preto naďalej útočia na ruské lode. Ide o ďalší cyklus v neprospech Rusov – s každým takýmto úspešným útokom Ukrajincov je ďalšia akcia o niečo ľahšia.

Sevastopol, krym, vojna, Čítajte viac Úspešný útok na prístav Sevastopoľ. Čo sa tam Ukrajincom podarilo zasiahnuť?

Medzi Chersonom a Krymom tiež rastie aktivita ukrajinských partizánov. Rusi si po odoslaní záloh na záporožský front nemohli dovoliť obsluhovať všetky kontrolné stanovištia. Tie, ktoré strážilo len pár vojakov, boli vystavené veľkému riziku útokov. Preto Rusi znížili ich počet, aby mohlo zostávajúce kontrolné body strážiť viac vojakov. Zmenšená sieť kontrolných stanovíšť znamená, že partizáni sa môžu voľnejšie pohybovať. To zvýšilo riziko pre ruské vozidlá a tie sa v niektorých okupovaných oblastiach môžu teraz pohybovať len v konvojoch. Opäť ide o cyklus, kedy jedna akcia ovplyvňuje tú nasledujúcu.

Všetky spomínané akcie – boje na ľavom brehu Dnepra, oslabovanie ruskej obrany i rastúce partizánske aktivity smerujú k jedinému cieľu – a tým je Krym. Najmä v prípade predmostia na Dnepri však čas hrá proti nim. Pravdepodobne by veľmi prekvapili nielen Rusov, ak by sa o jeho prechod vo veľkom počte pokúsili v zime. Všetko však nasvedčuje tomu, že na budúci rok bude hlavným bojiskom práve Krym. Ten pokladajú viacerí pozorovatelia za kľúčový pre obe strany. A Ukrajinci už budú môcť rátať aj s podporou lietadiel F-16 s presne navádzanými zbraňami s dlhým dosahom a zrejme aj s ďalšími raketami s podobnými parametrami.

© Autorské práva vyhradené

178 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #vojna na Ukrajine #Cherson #ukrajinská protiofenzíva