Klimatickí aktivisti poničili pýchu Berlína, v New Yorku žiadali koniec fosílnych palív

Klimatickí aktivisti v pondelok ráno zablokovali cestné komunikácie a ulice na viac než 20 miestach v nemeckom hlavnom meste Berlín. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka Berliner Zeitung.

18.09.2023 07:15 , aktualizované: 09:42
berlín Foto: ,
Členovia skupiny na ochranu klímy Posledná generácia postriekali v nemeckom Berlíne v nedeľu 17. septembra 2023 Brandenburskú bránu oranžovou farbou. Zasiahnutých bolo všetkých šesť stĺpov, uviedol v nedeľu ráno hovorca polície.
debata (10)

Aktivisti z hnutia Posledná generácia (Letzte Generation) zablokovali viacero ciest a ulíc v metropole. Bezpečnostným zložkám sa na niektorých miestach podarilo týmto krokom zabrániť. Inde sa však aktivisti prilepili na vozovku a riešenie situácie si vyžiada dlhší čas, uviedla polícia na platforme X. Dodala, že v meste zasahuje približne 500 jej príslušníkov.

Aktivisti z Poslednej generácie v nedeľu postriekali oranžovou farbou všetkých šesť stĺpov Brandenburskej brány v Berlíne. Na mieste zasahovalo približne 40 príslušníkov bezpečnostných zložiek, zatkli 14 osôb. Úrady začali vyšetrovanie v spojitosti s poškodzovaním verejného majetku.

Desiatky tisíc ľudí v nedeľu demonštrovali v New Yorku proti používaniu fosílnych palív a za lepší boj proti klimatickým zmenám, informovala agentúra AP. Podľa odhadu organizátorov sa pochodu na newyorskom Manhattane zúčastnilo 75-tisíc ľudí.

zväčšiť Viac ako 75 000 sa zúčastnilo pochodu za... Foto: SITA/AP, Charles Sykes
pochod Viac ako 75 000 sa zúčastnilo pochodu za ukončenie fosílnych palív v nedeľu 17. septembra 2023 v New Yorku.

Ekologické manifestácie sa majú podľa televízie ABC konať v New Yorku celý týždeň a súvisia so zasadnutím Valného zhromaždenia OSN a summitom o udržateľnom rozvoji, ktorý začína dnes. V New Yorku sa tiež v stredu koná klimatický summit, ktorý organizuje generálny tajomník António Gutteres.

Pochodu za koniec fosílnych palív sa zúčastnili aj niektoré známe osobnosti, napríklad herci Susan Sarandon, Ethan Hawke, Edward Norton či Kevin Bacon.

Ľudia niesli transparenty s nápismi „Fosílne palivá nás zabíjajú“ či „Zastavte globálne otepľovanie“, niektorí adresovali výzvy priamo americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi. „Urobte viac, ak chcete, aby sme Vás budúci rok opäť zvolili,“ odkázali niektorí účastníci Bidenovi podľa AP.

Niektorí demonštranti prišli na invalidných vozíkoch, iní tlačili kočíky. Do New Yorku prišli ľudia manifestovať z rôznych kútov USA aj sveta. V sprievode išli aj zdravotníci, protijadroví aktivisti, mnísi, vedci, študenti, napísal denník The New York Times.

S klimatológom Lapinom o tom, na aké oteplenie sme ešte schopní sa adaptovať a kto vyhynie?
Video
10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #New York #klimatické zmeny