Medzi Indiou a Kanadou sa rozhorel diplomatický spor. Pre smrť aktivistu

India prikázala vysokopostavenému kanadskému diplomatovi, aby opustil krajinu. Ottawa niekoľko hodín predtým vyhostila indického diplomata pre možnú účasť indickej vlády na vražde sikhského aktivistu v Kanade. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19.09.2023 09:48
kanada, india Foto: ,
Moninder Singh, vpredu vpravo, hovorca British Columbia Gurdwaras Council (BCGC), čaká na rozhovor s novinármi pred sikhským chrámom v meste Surrey v provincii Britská Kolumbia, kde bol zavraždený aktivista Hardeep Singh Nijjara.
debata

Rozhodnutie o vyhostení odráža znepokojenie nad zasahovaním kanadských diplomatov do vnútorných záležitostí Indie a ich účasť na protiindických činnostiach, uviedlo indické ministerstvo zahraničných vecí.

Kanadský premiér Justin Trudeau v pondelok na mimoriadnej schôdzi parlamentu povedal, že Ottawa má od tajných služieb dôveryhodné dôkazy o zapojení sa indických agentov na zabití Hardeepa Singha Nijjara. Sikhský aktivista a kanadský občan bol zavraždený 18. júna pred sikhským chrámom v meste Surrey v provincii Britská Kolumbia.

Kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová oznámila, že vláda v tejto veci podnikla okamžité kroky a vyhostila vysokopostaveného indického diplomata, šéfa indickej spravodajskej služby v Kanade.

Indické ministerstvo zahraničných vecí v utorok kanadské obvinenie odmietlo a označilo ho za „absurdné a motivované“.

Nijjara India v minulosti označila za hľadaného teroristu, ktorý podporoval vytvorenie nezávislého štátu Chálistán pre náboženskú menšinu sikhov. Nijjar popieral svoje zapojenie do páchania teroristických útokov v Indii.

Jediným indickým štátom, kde majú väčšinové zastúpenie, je Pandžáb. Ich náboženským centrom je mesto Amritsar. V Kanade žije najväčšia komunita sikhov mimo Pandžábu.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #Kanada #vyhosťovanie diplomatov