Vo Švajčiarsku sa začal proces s bývalým členom bieloruskej eskadry smrti

Pred súdom vo švajčiarskom meste Rorschach sa v utorok začal proces s bývalým zamestnancom osobitného oddelenia bieloruského ministerstva vnútra. Je obvinený z účasti na únose a fyzickej likvidácii odporcov režimu Alexandra Lukašenka v 90. rokoch 20. storočia.

19.09.2023 15:17
Alexander Lukašenko Foto: ,
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko na archívnej snímke.
debata (1)

Juryj Garavski sa podľa prokuratúry v roku 1999 ako príslušník špeciálnej jednotky bieloruského ministerstva vnútra (SOBR) osobne zúčastnil na popravách exministra vnútra Juryja Zacharanku, bývalého predsedu Ústrednej volebnej komisie Viktara Hančara a podnikateľa Anatola Krasovského. Informoval spravodajský web Swissinfo.ch.

Web doplnil, že jednotky SOBR boli pod Lukašenkovým osobným velením a mnoho ľudí v Bielorusku ich volá „eskadry smrti“.

Globsec, Cihanovská Čítajte viac Čo by sa stalo, keby Lukašenko zomrel? Cichanovská má plán

Oficiálne vyšetrovanie zmiznutia troch mužov neprinieslo výsledky a po 20 rokoch bolo zastavené.

Garavského stíhanie iniciovala ľudskoprávna organizácia Trial International, ktorá kontaktovala príbuzných zmiznutých politikov. V dôsledku toho boli na švajčiarsku prokuratúru podané tri žaloby – dcérami Zacharanku a Krasovského a organizáciou Trial International a jej partnermi.

Garavski je súdený podľa univerzálnej jurisdikcie a podozrivý môže byť postavený pred súd bez ohľadu na svoju štátnu príslušnosť a miesto činu. Podľa švajčiarskych zákonov mu v prípade dokázania viny hrozí väzenie od jedného do 20 rokov.

Belarus Foreign Minister Čítajte viac Záhadná smrť Lukašenkovho ministra. Pomohla mu na druhý svet ruská tajná služba?

Obvinený sa vyjadril, že očakáva podmienečný trest, pretože sa k únosom priznal a svoju vinu nepopiera. Verdikt môže byť známy už 20. septembra.

Garavski žije vo Švajčiarsku, kam údajne utiekol ešte v roku 2018. V roku 2020 požiadal o politický azyl.

V západných médiách sa prvýkrát objavil v roku 2019, keď v rozhovore pre dokumentárny film stanice Deutsche Welle priznal zapojenie do zmiznutia troch spomínaných mužov. Poskytol vtedy podrobné informácie o únosoch i o tom, ako k vraždám došlo.

Po zverejnení tohto rozhovoru vyhlásil, že jeho príbuzní v Bielorusku – matka, brat, exmanželka a dcéra – boli niekoľkokrát predvolaní na výsluch vyšetrovateľmi bieloruskej KGB a úrady im údajne nedovoľujú opustiť územie Bieloruska.

Samotný Garavski v rozhovore pre DW povedal, že z exilu sleduje dianie v Bielorusku. Konštatoval pritom, že SOBR „neporušovali zákon tak kruto“ ako jednotky zasahujúce v roku 2020 počas masových protestov po zmanipulovaných prezidentských voľbách v Bielorusku.

Belarus Lukashenko Čítajte viac Načo sú Lukašenkovi vagnerovci? Odpovedá bieloruský expert

Zacharanka a Hančar boli súčasťou Lukašenkovho tímu a v roku 1994 mu pomohli dostať sa k moci, no pre politiku novozvoleného prezidenta, ktorá nezodpovedala ich presvedčeniu, rýchlo odišli z opozície. Podnikateľ Krasovski finančne pomáhal opozícii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko