Zelenskyj v OSN: Rusko používa potraviny a ich nedostatok ako zbraň

Rusko používa potraviny a ich nedostatok na svetových trhoch ako zbraň a ohrozuje tak nielen Ukrajinu, ale celé medzinárodné spoločenstvo. Valnému zhromaždeniu OSN to v utorok v New Yorku povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uviedol tiež, že pripravuje globálny mierový summit, kam je pozvaná každá krajina, ktorá netoleruje žiadny prejav agresie.

19.09.2023 22:07
zelenskyj, OSN Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave počas všeobecnej rozpravy 78. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.
debata (18)

„Ukrajina robí všetko pre to, aby sa po ruskej agresii nikto na svete neodvážil napadnúť iný národ,“ povedal ukrajinský prezident.

Zelenskyj, ktorý sa po minuloročnom videoprejave tento rok zúčastnil prvýkrát Valného zhromaždenia OSN osobne, Moskvu kritizoval za to, že okrem bežných zbraní sa pokúša vydierať svetové trhy aj „nedostatkom potravín“, pričom výmenou požaduje „uznanie niektorých, ak nie všetkých dobytých území“.

Rusko sa únosmi ukrajinských detí dopúšťa genocídy

Zelenskyj Rusko tiež obvinil z páchania genocídy a unášania ukrajinských detí a pripomenul, že na ruského prezidenta Vladimira Putina kvôli tomu vydal zatykač Medzinárodný trestný súd (ICC). „Tieto deti sú v Rusku vedené k tomu, aby nenávideli Ukrajinu, a všetky ich väzby na rodinu sú prerušené. Toto je jasná genocída,“ povedal Zelenskyj.

„Poznáme mená desaťtisícov detí a máme dôkazy o státisícoch ďalších unesených Ruskom na okupovaných územiach Ukrajiny a neskôr deportovaných. Medzinárodný trestný súd vydal zatykače za tieto zločiny a my sa snažíme dostať deti späť domov,“ poznamenal ďalej s tým, že „čas plynie“. Zároveň položil otázku, čo s týmito deťmi bude.

joe Biden, OSN Čítajte viac 573. deň: Za vojnu na Ukrajine je zodpovedné len Rusko, vyhlásil Biden v OSN

Ukrajinský prezident s prejavom vystúpil vo svojom charakteristickom odeve v odtieňoch armádnej zelenej. Rusku – stálemu členovi Bezpečnostnej rady OSN – podľa Zelenského nemožno dôverovať v súvislosti s jadrovými zbraňami. „Teroristi nemajú žiadne právo, aby disponovali jadrovou zbraňou,“ podotkol.

Svet sa podľa ukrajinského prezidenta musí zjednotiť a poraziť Rusko, aby sa mohol sústrediť na pálčivejšie globálne problémy. V súvislosti s tým hovoril o zhoršujúcej sa klimatickej kríze a prírodných katastrofách, ako boli nedávne záplavy v Líbyi či zemetrasenia v Maroku.

Ukrajinské HIMARS-y predviedli smrtiaci ohňostroj
Video
,,HIMARS-om hovoríme zbraň víťazstva," tvrdí ukrajinské ministerstvo obrany. Zdroj: Ukrajinské pozemné sily
18 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #OSN #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj