Tvrdé slová Zelenského na pôde OSN. "Európskym priateľom" vytkol nepriame napomáhanie Moskve

Poľské ministerstvo zahraničných vecí si dnes predvolalo ukrajinského veľvyslanca a vyjadrilo dôrazný protest proti výrokom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku, oznámili dnes tlačové agentúry. Zelenskyj "európskym priateľom" kvôli predĺženiu zákazu dovozu ukrajinského obilia vyčítal predstieranie solidarity a nepriame napomáhanie Moskve.

20.09.2023 15:43 , aktualizované: 16:33
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s prejavom počas všeobecnej rozpravy 78. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.
debata (126)

Ukrajina kvôli trvajúcemu embargu podala v pondelok žalobu u Svetovej obchodnej organizácie (WTO) na Poľsko, Slovensko a Maďarsko, ktoré zákaz dovozu tiež predĺžili. Zelenskyj vyčítal priateľom v Európe, že solidaritu len hrajú a rozohrávajú „thriller s obilím“. „Zdalo by sa, že hrajú vlastnú úlohu, ale v skutočnosti pomáhajú pripraviť scénu pre moskovského herca,“ povedal Zelenskyj podľa serveru Onet.

Minister o ukrajinskom obilí a zákaze vývozu do Ukrajiny
Video

„(Námestník ministra zahraničia Pawel Jablonski) vyjadril dôrazný protest poľskej strany proti vyhláseniam prezidenta Zelenského na Valnom zhromaždení OSN a tvrdením, že niektoré krajiny Európskej únie predstierali solidaritu a pritom nepriamo podporovali Rusko,“ uviedlo poľské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki dnes pohrozil Ukrajine, že by Poľsko mohlo rozšíriť zákaz dovozu ukrajinského obilia aj na ďalšiu ukrajinskú poľnohospodársku produkciu, a Kyjev vyzval, aby prestal stupňovať napätie, ktoré vzniklo pre spor o dovoz ukrajinského obilia. „Pre Ukrajinu sme toho urobili veľa, a preto očakávame, že sa bude stavať k našim záujmom s pochopením,“ uviedol Morawiecki.

SR Špačince pôdohospodárstvo vláda žatva výjazd TTX Čítajte aj Boj o Ukrajinu sa odohráva aj na iných bojiskách. Cena obilia zletela dole, trhy zaplavujú dve obilnice sveta

Poľsko patrí k výrazným podporovateľom Ukrajiny, ktorá sa už vyše roka a pol bráni ruskej invázii. Zákaz dovozu odôvodňuje snahou ochrániť vlastných poľnohospodárov, ktorí by inak museli čeliť lacnejšej produkcii z Ukrajiny.

Poľsko však tiež v polovici októbra čakajú kľúčové parlamentné voľby a vláda sa snaží udržať si hlasy vidieka, ktorý v skorších voľbách hlasoval prevažne za vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS).

Andrzej Duda Čítajte aj Poliaci pôjdu voliť 15. októbra, Kaczyński chce aj referendum o migrantoch

Ukrajinský prezident v prejave v OSN predovšetkým obvinil Rusko, že používa potraviny a ich nedostatok na svetových trhoch ako zbraň a ohrozuje tak nielen Ukrajinu, ale celé medzinárodné spoločenstvo. Moskvu kritizoval za to, že okrem bežných zbraní sa pokúša vydierať svetové trhy aj „nedostatkom potravín“, pričom výmenou požaduje „uznanie niektorých, ak nie všetkých dobytých území“

Rusko v júli odstúpilo od dohody umožňujúcej vývoz obilia z ukrajinských prístavov pri Čiernom mori.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #obilie z Ukrajiny