Sýrsky prezident priletel do Číny na prvú návštevu za takmer 20 rokov

Sýrsky prezident Bašár Asad priletel do Číny, ide o jeho prvú návštevu v tejto krajine od roku 2004. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štátnu televíziu CCTV.

21.09.2023 08:28
Bašár al-Asad Foto:
Sýrsky prezident Bašár al-Asad.
debata (4)

Asad sa v Číne stretne so svojím tamojším náprotivkom Si Ťin-pchingom a ďalšími miestnymi činiteľmi. V sobotu sa má zúčastniť otváracieho ceremoniálu Ázijských hier, kde budú okrem Si Ťin-pchinga aj ďalšími zahraniční lídri.

Čína, rovnako ako hlavní sýrski spojenci Rusko a Irán, vzťahy s Damaskom udržiavala aj v čase, keď mnohé krajiny Asada izolovali kvôli jeho brutálnemu potlačeniu protivládnych demonštrácií, ktoré v roku 2011 zapálilo občiansku vojnu. Tá si vyžiadala asi pol milióna obetí a milióny ľudí vyhnala zo zeme.

Sýria Turecko Zemetrasenie Silné Obete Čítajte viac Horšie ako Asadove bomby. Na severe Sýrie otrasy dokonali dielo skazy

Čína ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN niekoľkokrát vetovala rezolúcie o Sýrii, vrátane tých o rozšírení cezhraničných humanitárnych operácií do oblastí, ktoré nie sú pod kontrolou sýrskej vlády.

Asad sa tento rok snaží obnoviť diplomatické vzťahy aj s arabskými krajinami, ktoré ho od začiatku vojny izolovali. Liga arabských štátov (LAS) tento rok obnovila Damasku členstvo, pozastavené po potlačení demonštrácií z roku 2011.

Egypt LAŠ Diplomacia Sýria Návrat Čítajte viac Sýria sa po takmer 12 rokoch vracia do Ligy arabských štátov
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Sýria #Bašár al-Asad