Jeden senátor blokuje menovanie vojenských veliteľov. Dôvodom sú interrupcie

Americké ozbrojené sily od začiatku tohto roka nerotujú svojich veliteľov – aspoň nie formálne. Ich nominácie totiž blokuje jeden jediný senátor a to v čase veľkého bezpečnostného napätia kvôli vojne na Ukrajine. Dôvodom tohto blokovania sú interrupcie. Až v týchto dňoch začal Senát túto blokádu zdĺhavo obchádzať.

22.09.2023 06:00
senator Tommy Tuberville Foto:
Republikánsky senátor Tommy Tuberville blokuje nominácie vojenských veliteľov už osem mesiacov.
debata (5)

Všetko sa to spustilo koncom minulého roka. Americké ministerstvo obrany vtedy zareagovalo na zákaz interrupcií v niektorých štátoch USA. Príslušníkom ozbrojených síl a ich závislým osobám začal Pentagon poskytovať dovolenku a preplácať cestovné náklady, ak museli na vykonanie interrupcie vycestovať do iného štátu.

To je mohutná sila. Vojaci USA sa začiatkom tohto roka naloďujú v Poľsku po cvičení.

Video

Senátorovi Tommymu Tubervilleovi z Alabamy sa to však nepáči. A rozhodol sa blokovať nominácie Pentagonu na vysoké veliace posty. Horná komora kongresu ich zvyčajne schvaľuje hromadne v zrýchlenom procese. Na ten je potrebný jednohlasný súhlas. Teraz si však senátor Tuberville postavil hlavu.

Aj republikáni aj demokrati sa vyslovili proti jeho blokáde. Tuberville však odmieta ustúpiť, pokiaľ Pentagon neprestane preplácať cestovné náklady na interrupcie, alebo pokiaľ tento postup neschváli kongres. Ministerstvo obrany však rovnako odmieta zmeniť kurz. Výsledkom je, že všetky tri hlavné zložky ozbrojených síl – armáda, letectvo a námorníctvo – nemajú oficiálneho šéfa. Títo vysokí velitelia sú totiž vymenovaní na presne stanovené funkčné obdobie. Po jeho skončení musia odísť a ich nástupcovia boli zatiaľ len poverení vedením.

Vyslanie vojakov USA na východ Európy ukázali manévre Defender 23

Video
Cvičenie Defender 23 ukázalo schopnosti amerických jednotiek fungovať vo východnej Európe. Video: US Army

Podľa kritikov tejto blokády predstavujú ozbrojené sily bez riadne vymenovaných veliteľov hrozbu pre národnú bezpečnosť USA. Momentálne takto čaká na vymenovanie 300 veliteľov a do konca roka sa tento počet zdvojnásobí. Senát preto začal hasiť tie najväčšie problémy. Nominácie bude riešiť každú osobitne jednu po druhej.

Ako prvý bol potvrdený generál Charles Brown ako nový predseda zboru náčelníkov štábov. V tejto najvyššej vojenskej funkcii nahradí odchádzajúceho generála Marka Milleyho. Za ním sa spustil schvaľovací proces generála Randyho Georgea ako náčelníka štábu armády a generála Erica Smitha ako veliteľa námornej pechoty. Obaja už tieto funkcie vykonávajú bez riadneho menovania.

Nácvik streľby z amerického torpédoborca

Video

„Nemôžeme nechať senátora Tubervillea rozhodovať o tom, ktorí z našich oddaných a statočných príslušníkov ozbrojených síl budú povýšení, a ktorí sa nechajú chradnúť,“ citoval portál BBC demokratického lídra senátu Chucka Schumera. Tuberville to však považuje za svoje víťazstvo. Demokrati podľa neho ustúpili a uchýlili sa ku kroku, ktorý mohli urobiť od začiatku. Nie je to však také jednoduché. Schvaľovanie jednotlivých nominácií zaberie približne 700 hodín zasadania senátu, ktoré mohli byť venované iným záležitostiam. Momentálne však iná cesta nie je – na hromadné schválenie vojenských nominácií je potrebný jednohlasný súhlas.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Pentagon #Americká armáda #vojna na Ukrajine #Senát USA