Kadyrov sa stále nepriznal, že je mŕtvy

Žije. Aspoň vo svojich čudných videách. Čečenský vládca dal o sebe znova vedieť.

22.09.2023 15:00
Kadyrov Foto:
Čečenský autokrat Ramzan Kadyrov.
debata (72)

Ramzan Kadyrov, o ktorom sa pred týždňom na ruských a ukrajinských sociálnych sieťach začali šíriť chýry, že umiera, zverejnil nové zábery zo svojej údajnej pracovnej cesty v Moskve. Pochybnosti však nerozptýlil.

Čečenský diktátor Ramzan Kadyrov sa hrá na vojakov
Video

Štyridsaťšesťročný „Putinov pešiak“, ako o sebe tento kontroverzný generálplukovník rád hovorí, sa na svojom telegramovom účte ukázal po boku šéfa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie Alexandra Kurenkova.

Kadyrov a Kurenkov na stretnutí diskutujú o práci regionálneho ministerstva pre mimoriadne situácie a opatreniach prijatých na odmínovanie území Čečenska. Kadyrov tiež poznamenal, že „významné úspechy“ v bojovej zóne na Ukrajine boli dosiahnuté vďaka Kurenkovovi, ktorý „pomáha pri riešení problematických otázok a pomáha aj pri zabezpečovaní a aktualizácii materiálno-technickej základne našich záchranárov“.

"Výsledkom stretnutia sme našli spôsoby riešenia niektorých problematických otázok a načrtli kroky na zlepšenie činnosti regionálneho odboru. Som vďačný Alexandrovi Kurenkovovi za pomoc a podporu, ktorú poskytuje Čečenskej republike. Som presvedčený, že pozitívne výsledky nášho rozhovoru nenechajú na seba dlho čakať,“ napísal Kadyrov.

Čakať ale na seba nenechali ani nové vyrývačné poznámky. Telegramový kanál BRIEF postrehol, že tí, čo ho zostrihali si dali záležať, aby z úst ministra zaznelo datovanie. V súvislosti s odmínovacími prácami hovorí o 21. septembri.

„Kadyrovova priama reč v 54-sekundovom videu ale netrvá viac ako desať sekúnd a jeho hlas má v porovnaní s ministrovým výrazné echo. Televízna moderátorka Xenia Sobčaková naznačila, že záznam Kadyrovových slov bol na videosekvenciu priložený samostatne. Maximálny čas nepretržitej prítomnosti Kadyrova v zábere videa, zostrihaného s častými prestávkami, nepresahuje sedem sekúnd. Nie je tiež jasné, kde presne sa natáčanie uskutočnilo – interiéry nevyzerajú ako Kurenkovova kancelária,“ napísal BRIEF.

Ramzan Kadyrov Čítajte viac Otrávili Kadyrova? Putin prijal jeho syna

O ešte záhadnejších okolnostiach informuje telegramový kanál VČK-OGPU. Podľa jeho zdrojov je Ramzan Kadyrov skutočne v Moskve, ale zostáva v Ústrednej klinickej nemocnici, kde sa – ako tvrdí – lieči jeho strýko. „Odtiaľ sa s ťažkosťami (možno helikoptérou) dostal na stretnutie s Kurenkovom, nahrávka z ktorého musela byť značne upravená a zvuková stopa dodatočne nadabovaná,“ píše spomínaný kanál.

„Večer sa v Ústrednej klinickej nemocnici začali diať zvláštne udalosti. Najprv nabehlo za sebou niekoľko kolón (po 4–5 áut), vrátane tých s blikajúcimi majákmi. Autá mali buď čečenské poznávacie značky, alebo ľudia vo vnútri boli Čečenci. Všetci smerovali do piatej terapeutickej budovy a jednotky intenzívnej starostlivosti. Bol obkolesený mocnými ľuďmi z Čečenska. A čoskoro na to pristál vrtuľník v areáli Ústrednej klinickej nemocnice,“ uvádza VČK-OGPU.

Zvesti o chorobe a vážnom stave Ramzana Kadyrova sa šíria od polovice septembra. Ukrajinská vojenská rozviedka minulý víkend tvrdila, že Kadyrovove dlhodobé choroby sa údajne zhoršili. Čečenské opozičné telegramové kanály dokonca písali, že hlava republiky údajne upadla do kómy.

Uplynulú nedeľu Kadyrov na svojom telegramovom účte zverejnil video z prechádzky a odporučil „všetkým, ktorí na internete nedokážu rozlíšiť pravdu od klamstiev, aby sa prešli na čerstvom vzduchu“. Kde presne zábery z prechádzky vznikli, to neuviedol.

Špekulácie o Kadyrovovom podlomenom zdraví sa však ani potom na internete neprestali šíriť. Deň po zverejnení videa z prechádzky v daždi šéf zrušeného rádia Echo Moskvy Alexej Venediktov, ktorý je povestný svojimi skvelými informačnými zdrojmi, na Telegrame napísal, že Kadyrov trpí na „typické zlyhanie obličiek“. Podľa Venediktova sa čečenský vodca na klinike v Moskve podrobuje hemodialýze. Je to metóda odstraňovania prebytočnej vody, minerálov a odpadových látok z krvi pacienta pri zlyhaní obličiek.

Kremeľ odmietol „poskytnúť informácie“ o zdravotnom stave hlavy Čečenska s tým, že touto záležitosťou sa nezaoberá.

V stredu sa ale znova ohlásil Kadyrov na Telegrame. Potvrdil, že je v Ústrednej klinickej nemocnici v Moskve, pretože tam navštevuje svojho strýka Magomeda Kadyrova. Zverejnil aj video z nemocničného oddelenia. Zobrazuje samotného Kadyrova pri lôžku pacienta. Prítomný je aj čečenský poslanec Štátnej dumy Adam Delimchanov a ďalší ľudia.

„Vyjadrím sa aj k fámam okolo môjho zdravotného stavu. Chvála Všemohúcemu, som živý a zdravý a vôbec nechápem, prečo by aj moja prípadná choroba mala vyvolať rozruch? – napísal pod videom čečenský autokrat.

Kadyrovovi Čečenci oslavujú víťazstvo v Lysyčansku
Video

Video z návštevy chorého strýka ale vyvolalo len nové otázky o zdravotnom stave samotného Ramzana Kadyrova. Kým po videu z prechádzky v daždi si blogeri všimli, že má zmenenú tvár a ťažko dýcha, tentoraz pozorných pozorovateľov zaujal iný detail. „Zaujímavé je, že hlava Čečenska je jediným z návštevníkov Magomeda Kadyrova, ktorý sedí takmer počas celého videa. Až na samom konci videa sa Ramzan Kadyrov zdvihne zo stoličky,“ poznamenal telegramový kanál Agentstvo.

Putin, Kadyrov, Prigožin Čítajte viac Prežili by Prigožin či Kadyrov Putinov pád? Odpovedá ruský analytik

„Domnievam sa, že Kadyrov by mohol ľahko vyvrátiť fámy hneď v prvých hodinách po tom, čo sa objavili, ak by naozaj nemal žiadne zdravotné problémy,“ zauvažoval na Telegrame novinár Dmitrij Koleziov.

„Alexej Venediktov napísal, že Kadyrov je na hemodialýze – v tomto prípade mu nefungujú obličky alebo fungujú zle a potrebuje si umelo prečisťovať krv. Tento postup sa zvyčajne vykonáva trikrát týždenne a trvá štyri hodiny. Samozrejme, medzi procedúrami môže vykazovať relatívne normálny stav a nemusí byť pripútaný na lôžko. Ale jeho závislosť od lekárov je v tejto situácii silná,“ napísal Koleziov.

Vzhľadom na to, ako sa šéf Kremľa spolieha na Kadyrova ako garanta stability na tradične nepokojnom severnom Kaukaze i na jeho podporu vo vojne proti Ukrajine, zdravotný stav čečenského vládcu je podľa pozorovateľov dôležitým vnútropolitickým faktorom. Viacerí sa už zamýšľajú nad tým, čo sa stane, keď sa po šestnástich rokoch vlády jeho éra skončí.

„Neviem, či je Kadyrov nažive, ale ak zomrie, v terajšom Čečensku bude rovnako málo nepokojov ako u vagnerovcov po zavraždení Jevgenija Prigožina, napísala na Telegrame novinárka Julia Latyninová. "Nástupcu vymenuje Putin, ten bude menej samostatný. To logicky zapadá do centralizácie moci,“ dodala Latyninová.

Úvahy o zmene na čele Čečenska zazneli už skôr. „Konkrétne sa o nástupníctve na tomto poste špekulovalo na jar, keď sa s ruským prezidentom stretol Achmat Kadyrov, syn čečenského vodcu,“ pripomenul spravodajský portál Echo.

Pre mnohých kritikov Kadyrova sú jeho zdravotné problémy i videá, ktorými sa ich snaží poprieť, vďačným terčom vtipkovania.

„Kadyrov je moderný ruský Eugen Onegin,“ ironizuje na Telegrame novinár Alexander Pľuščev. „Buď stráži svojho chorého strýka alebo strieľa ľudí,“ dodáva.

Čierny humor použil vo svojej spravodajskej relácii na YouTube tím kolegov väzneného opozičného aktivistu Alexeja Navaľného, keď príspevku na tému zdravotného stavu čečenského vodcu dal titulok: „Kadyrov odmieta priznať, že je mŕtvy“.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Čečensko #obličky #dialýza #Ramzan Kadyrov