Danilov: Po odpálení veliteľstva má ruská Čiernomorská flotila len dve možnosti

Ruskú Čiernomorskú flotilu čakajú dve možnosti - buď dobrovoľná alebo nútená likvidácia. Ako referuje web Ukrajinská pravda, po piatkovom ukrajinskom raketovom útoku na veliteľstvo flotily v Sevastopoli na okupovanom Kryme to povedal tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov.

22.09.2023 16:14
Sídlo Čiernomorskej flotily, Sevastopoľ, vojna... Foto:
Zničené sídlo Čiernomorskej flotily v Sevastopole, 22. septembra, 2023.
debata (148)

„Najlepší a najbezpečnejší spôsob, ako zachovať celistvosť majetku a hospodárskeho komplexu mesta Achtiar (starý názov pre Sevastopoľ, pozn.) a okolitých území je dobrovoľné potopenie flotily. Slávne ruské vojenské rozhodovania, a to zničenie vlastnej flotily, keď sa blíži nepriateľ, by mali mať kontinuitu a tradíciu nástupníctva. Inak bude ruská Čiernomorská flotila rozkrájaná ako saláma. Proces je bolestivý, ale ukrajinské ozbrojené sily udierajú presne výlučne na objekty vojenskej infraštruktúry,“ uviedol Danilov.

Sevastopoľ je sídlom ruskej Čiernomorskej flotily. Po raketovom útoku boli trosky „rozptýlené na stovky metrov“. Na miesto útoku smerovalo veľké množstvo sanitiek.

Ukrajina sa v piatok prihlásila k zodpovednosti za útok na budovu velenia Čiernomorskej flotily na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove, pričom ho označila za úspešný. Informovala o tom britská stanica BBC a agentúra AFP.

Tlačový odbor ukrajinskej armády v statuse na komunikačnej platforme Telegram spresnil, že ukrajinské jednotky spustili svoj „úspešný útok“ na štáb Čiernomorskej flotily v dočasne okupovanom Sevastopole v piatok okolo 12.00 h miestneho času.

Obrí požiar v Sevastopole
Video

Ukrajina podnikla raketový útok na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily. Ako referuje spravodajský web CNN, potvrdil to aj Moskvou vymenovaný gubernátor prístavného mesta Sevastopoľ na polostrove Krym Michail Razvožajev. „Nepriateľ spustil raketový útok na veliteľstvo flotily,“ uviedol Razvožajev na Telegrame.

Minimálne jeden vojak je nezvestný po raketovom útoku na budovu. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentúra AFP.

Sevastopol, krym, vojna, Čítajte aj Úspešný útok na prístav Sevastopoľ. Čo sa tam Ukrajincom podarilo zasiahnuť?

Sevastopoľ, kde sídli ruská Čiernomorská flotila, je jedným z najväčších miest na polostrove Krym, ktorý v roku 2014 ilegálne anektovali ruské sily. Po raketovom útoku boli trosky „rozptýlené na stovky metrov“. Na miesto útoku smerovalo veľké množstvo sanitiek.

Ruská ponorka, Rostov na Done, Čítajte aj Unikli fotografie deravej ruskej ponorky. Zasiahnuté plavidlo môže ísť na odpis

Razvožajev varoval ľudí, že môže nastať ďalší útok a povedal obyvateľom, aby sa vyhýbali centru mesta a neopúšťali budovy.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Sevastopoľ #čiernomorská flotila #vojna na Ukrajine